Razvojne igre so ključnega pomena za zdrav razvoj otroka od prvega do tretjega leta starosti. Skozi igro otrok razvija motorične sposobnosti, kognitivne veščine, socialne interakcije in čustveno inteligenco. Raziskali smo, zakaj so razvojne igre tako pomembne za otrokov razvoj, predstavili ideje za razvojne igre, primerne za vsako leto posebej, ter razložili, kako se lahko starši igramo z otrokom.

 

Razvojne igre so bistvene za otrokov razvoj na več ravneh

Skozi igro otrok razvija različne spretnosti in veščine, ki mu bodo koristile skozi celotno življenje. Starši lahko s preprostimi in ustvarjalnimi igrami spodbujajo otrokov razvoj ter mu hkrati omogočajo kakovostno in zabavno interakcijo.

 1. Motorični razvoj: Igre spodbujajo razvoj fino in grobo motoričnih spretnosti, kot so oprijemanje predmetov, plazenje, hoja, skakanje in metanje.
 2. Kognitivni razvoj: Skozi igro otroci razvijajo miselne procese, kot so reševanje problemov, koncentracija, razumevanje vzročno-posledičnih povezav in razvoj kreativnosti.
 3. Jezikovni razvoj: Igre spodbujajo razvoj jezikovnih spretnosti, kot so govor, poslušanje, razumevanje besed in komunikacija.
 4. Socialni razvoj: Igre omogočajo otroku, da se uči sodelovanja, deljenja, razumevanja čustev drugih in razvijanja socialnih veščin.
 5. Čustveni razvoj: Skozi igre otroci razvijajo čustveno inteligenco, samozavedanje ter sposobnost izražanja in obvladovanja čustev.

 

Kako se lahko igramo z otrokom

V obdobju od prvega do tretjega leta otrokove starosti že prihaja do koordinacije vseh gibov, razvoja govornih sposobnosti, otrok že sam hodi in se zaveda sam sebe. Iz faze eksperimentov prehaja v fazo igre. Lahko pa se kdaj pa kdaj igra spremeni tudi v eksperimentiranje. V igri se odražata fantazija in ustvarjalnost.

Gibalne igre so ključne za to starosto obdobje (skakanje, tekanje, lazenje po štirih, igre s žogo itd). Z razvojem fine motorike so povezane manipulacijske igre. Otrok zelo rad odpira predale in omarice in stvari daje ven ali noter.

Otroci bodo uživali v naslednjih igrah:

 1. Igra vlog: Spodbudite otrokovo domišljijo z igro vlog, kjer lahko posnema vsakdanje situacije ali vloge, kot so kuhanje, zdravniška ordinacija ali igra s plišastimi živalmi.
 2. Gibalne igre: Otrokova energija lahko najde izhod skozi gibalne igre, kot so lov na skrite predmete, premaganje ovir ali sestavljanje preprostih ovir.
 3. Ustvarjalna igra: Zagotovite mu čas za risanje, barvanje, oblikovanje z gline ali sestavljanje kock.
 4. Igre s peskom ali vodo: Igre s peskom in vodo spodbujajo čutila in kreativnost otroka. Lahko sestavlja gradove iz peska ali pluje čolnčke.
 5. Glasbene igre: Otroka spodbujajte k igranju na preproste glasbene instrumente ali prepevanju pesmi.

Primeri za skupno igranje z otrokom:

 1. Prvo leto: Ležanje na trebuhu in dvigovanje glavice, iskanje skritih igrač, odkrivanje različnih tekstur s pomočjo dotika in okusa.
 2. Drugo leto: Igra skrivalnic, sestavljanje stolpov iz kock, risanje s prsti, spoznavanje različnih oblik in barv.
 3. Tretje leto: Sestavljanje preprostih ugank, zlaganje perila ali igrač po velikosti, preproste družabne igre s pravili, ustvarjalno izražanje skozi risanje ali oblikovanje.

 

Kakšne igrače naj bi imel otrok

V času svojega razvoja potrebuje otrok različne igrače, ki ga spodbujajo, zato jih moramo izbirati glede na njegovo starost. Od prvega do tretjega leta starosti  je otrok  že bolj gibalno spreten, rad posnema aktivnosti odraslih, postaja ustvarjalen, rad gradi, sestavlja, oblikuje različne materiale.

 • Plišaste igrače: Zagotavljajo občutek varnosti in so idealne za igro vlog.
 • Lesene kocke: Spodbujajo ustvarjalnost in razvoj fine motorike.
 • Slikanice: Spodbujajo ljubezen do branja in razvoj jezikovnih spretnosti.
 • Barvice in papir: Igra s slikanjem spodbuja kreativnost in razvoj ročnih spretnosti.
 • Igrače za gibanje: Drevo s toboganom, gugalnice ali tricikl spodbujajo motorični razvoj.

S pravilno izbiro igrač ter prilagoditvijo igre glede na starost lahko starši omogočijo otroku čim bolj pestro in koristno izkušnjo igre.