VAJE ZA ZDRAVO TELO IN DOBRO POČUTJE

Vaje so primerne za vsakogar, doma ali v službi!

⇓   ⇓   ⇓

Vaje za zdravo telo izvajajte vsak dan, izboljšajte svoje počutje in zaživite življenje brez bolečin!

 • Vaje lahko opravljate kjerkoli in kadarkoli.
 • Sklop vaj je namenjen vsem, ki imate težave zaradi bolečin v križu, vratu, kolkih, kolenih, ramenskem obroču, komolcu, zapestju ali želite samo preprečiti, da ne bi prišlo do teh težav.
 • Korak za korakom vas vodimo skozi vse vaje na enostaven in preprost način.
 • Vse vaje so zasnovane tako, da podpirajo zdravje telesa in vam povrnejo vitalnost.
 • Ob rednem izvajanju vaj si lahko odpravite težave, ki vas ovirajo pri vsakdanjih opravilih.

Kdaj potrebujete vaje za zdravo telo?

Vaje za zdravo telo so vaše nujno orodje v naslednjih primerih:

Sedeč način življenja

Sodobni način življenja postaja vse bolj neaktiven in vse bolj sedeč. Dolgotrajno sedenje je z razvojem moderne tehnologije postalo eno najpogostejših delovnih položajev.

Najnovejše študije dokazujejo, da opravimo v pisarni kar 82 % dela v sedečem položaju in le komaj 5 % dela v stoječem položaju1. Dolgotrajno sedeče delo zajema prisilno in statično držo, posledice le-tega pa se odražajo v različnih zdravstvenih težavah. Težave najpogosteje zaznavamo kot različne oblike bolečin v posameznih delih telesa. Šibke trebušne in hrbtne mišice vodijo do nepravilne telesne drže med sedenjem.

Najpogostejše posledice dolgotrajnega sedenja so bolečine v križu, okvare gibal, otrdelost vratu, mišična napetost, otrplost nog, pojav utrujenosti in krčnih žil ter deformacija hrbtenice. Dolgotrajno sedenje negativno vpliva tudi na razvoj srčno-žilnih bolezni, na debelost, na pojav prezgodnje umrljivosti ter na sladkorno bolezen tipa 22.

Sedenje povezujemo tudi z razvojem osteoporoze, saj se med sedenjem zmanjša kostna masa in posledično čvrstost kosti.

Stres

Nenehna napetost zaradi stresa lahko vodi do trdega vratu, ramen in bolečin v spodnjem delu hrbta. Zaradi napetosti se vam začnejo nezavedno dvigati rame, posledica so mišični krči in bolečina, še posebno kadar ste priklenjeni za pisalno mizo.Devet od desetih glavobolov nastane zaradi mišičnih krčev v vratu in ramenih, ki se širijo proti glavi.Stres lahko tudi poslabša stanje revmatoidnega artritisa.

Slaba gibljivost

Nestabilnost sklepov je posledica slabe uravnoteženosti mišic okrog sklepa. Ne pozabimo: sklepi so ustvarjeni za gibanje. To je področje, na katerem se dve kosti srečata in je prostor za gibanje. Varuhi naših sklepov so prav mišice.

Z leti se sklepni hrustanec začne obrabljati, zato se kosti začnejo drgniti druga ob drugo, kar povzroči bolečine ter otrdelost in slabšo gibljivost sklepov. Ti simptomi vzbujajo občutek, kot smo zarjaveli ali da imamo zamrznjene sklepe.

Slaba telesna kondicija

Med dejavniki za prezgodnjo smrt se glede na ugotovitve slaba telesna pripravljenost uvršča na drugo mesto, in sicer takoj za kajenjem. Ugotovitev, da aerobne sposobnosti lahko vplivajo na dolžino življenja, sicer ni prebojna ali nova. Številne pretekle epidemiološke študije so pokazale, da je pri ljudeh, ki niso telesno dejavni, tveganje za prezgodnjo smrt večje. Nasprotno pa ljudje z boljšo aerobno kapaciteto živijo dlje. Aktivno življenje izboljša zdravje našega srca, pljuč in celotnega imunskega sistema

Izguba možganskih celic

Gibanje je bolj ključno za vaše možgane, kot za to kakšno telo boste imeli. Težko boste toliko telovadili ali gibali kolikor lahko pojeste. Včasih smo se učili, ko izgubite možganske celice, so izgubljene za vedno. Danes vemo, da lahko z gibanjem sprožite proces nevrogeneze. To je tvorjenje novih možganskih celic.

Slaba prebava

Fizična aktivnosti prispeva k proizvodnji za črevo zelo pomembnega butirata (kratkoverižna maščobna kislina, ki jo iz vlaknin in podobnih hranil proizvajajo koristni mikroorganizmi, in črevesnim celicam služi kot gorivo, ter jih varuje pred nastankom bolezni) in drugih koristnih spojin (na primer laktata, ki je pomemben za vzdrževanje zdravega pH v črevesju). Dodatno pomaga uravnavati aktivacijo imunskega sistema in ščiti pred prekomernih vnetnim odzivom v debelem črevesju.

Dobra mera fizičke aktivnosti pozitivno vpliva na delovanje prebavil in pospeši prehod hrane skozi prebavila. Dovolj hiter tranzitni čas hrane skozi prebavila – čas, ki ga hrana potrebuje za pot od krožnika do stranišča – omogoča normalno izločanje odpadnih produktov presnove iz telesa. Ustrezen čas ‘poteka dogodkov’ varuje pred razrastom bakterij v tankem črevesju (kjer niso zaželjene) in neravnovesjem bakterij v debelem črevesju.

Posamezniki, ki so v boljši fizični kondiciji imajo bolj raznovrstno črevesno mikrofloro (eden izmed najpomembnejši dejavnikov zdravja). Razlog je najbrž, da telo v dobri fizični kondiciji boljše vzdržuje svoje notranje ravnovesje in učinkovitost imunske aktivacije, kar naredi črevesno okolje bolj naklonjeno koristnim mikroorganizmom in manj naklonjeno vsiljivcem.

Sklop vaj za izboljšanje gibljivosti in odpravo bolečin

Video 1

Vaje za križ

Bolečine v križu so ena od najpogostejših težav današnjega časa. Večinoma so posledica nepravilne drže, sedečega načina življenja, poškodb, stresa ali starostnih sprememb.

S pravilno izbiro vaj in njihovim rednim izvajanjem lahko zakrčene in napete mišice sprostimo brez napora in bolečin, z vajami za moč pa jih okrepimo.

Video 2

Vaje za vrat

Vaje za gibljivost vratu in vratne hrbtenice ter zmanjšanje bolečine so namenjene vsem, ki si želite na preprost in učinkovit način izboljšati počutje.

Video 3

Vaje za kolke in kolena

Vaje so primerne tudi za preprečevanje bolečine v kolku in kolenu. Njihov namen je ohraniti gibljivost sklepov in okrepiti mišice.

Video 4

Vaje za zapestje in komolec

Sklop vaj za komolec in zapestje je namenjen izboljšanju gibljivosti v komolcu in zapestju. Bolečine v zapestju ali komolcu se najpogosteje pojavljajo zaradi ponavljajočih se specifičnih gibov.

Video 5

Vaje za ramena in ramenski obroč

Sklop vaj za ramena in ramenski obroč je namenjen izboljšanju gibljivosti in krepitvi mišic ramen in ramenskega obroča. Z rednim izvajanjem vaj se boste počutili bolje, saj boste izboljšali telesno gibljivost in preprečili bolečine, ki so prepogosto vzrok za slabšo kvaliteto življenja ljudi vseh starosti.

Video 6

Vaje za krepitev trebušne stene

Dobre vaje za trebušne mišice nam lahko pomagajo preprečiti bolečine v križu, ampak slabe vaje za trebušne mišice lahko bolečino v križu celo povzročijo.

Video 7

Vaje za kardiovaskularni sistem

Poenostavljeno je takšen trening sestavljen iz večih zaporednih vaj, ki si sledijo … ter zaradi hitrega tempa vaj obenem krepimo celoten kardiovaskularni sistem.

Da bi online vaje za zdravo telo izvajali varno in z njimi dosegli čim boljše rezultate, upoštevajte spodnja navodila:
 • Vaje izvajajte redno, lahko tudi večkrat na dan.
 • Pravilna izvedba vaj je pomembnejša od števila ponovitev.
 • Začnite z manjšim številom ponovitev, nato število ponovitev počasi povečujte.
 • Gibu ali vaji, ki vam dela največ težav, posvetite posebno pozornost.
 • Gibi naj bodo tekoči, izvajajte jih s hitrostjo, ki vam je prijetna.
 • Končni položaj vaje zadržite nekaj sekund.
 • Dihajte sproščeno in med vajami ne zadržujte diha.
 • Če vam določen položaj ali vaja povzroča bolečine, takoj prenehajte z izvajanjem vaje/vaj in se posvetujete z zdravnikom.

Vaje pripravil Danijel Zorec, licencirani osebni fitnes trener.

ZAŽIVITE ŽIVLJENJE BREZ BOLEČIN!

Vaša investicija, da izboljšajte svoje počutje in zaživite brez bolečin je samo

5€

ŽELIM VAJE ZA ZDRAVO TELO!

DDV v ceni ni obračunan – DanSanFit ni zavezanec za DDV!