ZDRAVA PREHRANA

Hrana kot stvar, ki jo uživamo vsak dan, ima enega izmed najbolj pomembnih vplivov na naše telo. Vsaka stvar, ki jo zaužijemo, pusti posledice na našem telesu.

V naši shrambi najdeš širok nabor zdravih, eko izdekov: sveže mlete polnozrnate moke, semena, super mix-i.

Polnozrnate moke za zdravje

Če obožuješ živila iz moke, potem velja še kako razmisliti, katere vrste moka je na tvojem jedilniku. To, da je bela moka beli strup, ve že vsakdo. V teoriji! Kako to prenašamo v prakso, pa je vprašanje.

Pri pripravi bele moke se iz pšeničnih zrn odstranijo ovojnica in vlaknine. To je tisti del pšenice, ki vsebuje za nas najuporabnejša hranila – minerale, vitamine, beljakovine itd. Zato pravijo, da bela moka vsebuje tudi do 80 odstotkov manj teh dragocenih hranil in naposled postane za naš organizem breme, ne pa dobrodejno hranilo.

Ne nazadnje velja omeniti tudi to, da bela moka pridobi svojo lepo, belo barvo s kemično obdelavo, kar je še dodaten razlog, da moramo pri nakupu dobro razmisliti.

Po drugi strani postaja vse bolj priljubljena polnozrnata moka. Pri pripravi te so bila mleta cela pšenična zrna, torej ni bilo ničesar odstranjenega, niti ni bila zaradi barve kemično obdelana. Tako moka ohrani več hranilnih snovi.

V primerjavi z belo moko ima veliko več mineralov ter vlaknin, manj glutena, v njej so vitamini B, A, K in E, beljakovine ter nenasičene maščobne kisline.

Odkrij moč semen

Semena imajo na naše zdravje velik vpliv in so pravi prehranski zakladi. So dober vir prehranskih vlaknin, zdravih maščob, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Za nekatera semena velja, da so v naši prehrani nepogrešljiva in da imajo na naše zdravje izjemno koristen vpliv.

Nasvet: Semena uživamo predvsem zmleta. Da ne oksidirajo in postanejo žaltava, jih meljemo sproti ali manjše količine zmletih semen hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Za mletje si omislimo ročni ali električni mlinček oziroma mešalec. Semena naj bojo vedno sveže mleta.

Instant narejeno, ampak je živilo deluxe

Tsampa je hranljiva pražena ječmenova moka, ena prvih instantnih jedi na svetu in osnova za hitro kašo, malico ali zajtrk. Tsampa je po posebnem postopku pražen ječmen, zmlet v moko. Je zelo hranljiva, lahko prebavljiva in okusna. Iz nje lahko v minuti pripraviš okusen in hranljiv obrok za malčka ali športno aktivnega partnerja. Tsampa ne potrebuje kuhanja, saj je že toplotno obdelana, samo preliješ z mlekom, čajem ali vodo. Za še boljši okus, lahko izbiraš med 3 različna okusa in sicer čokolada, lešniki ali orehi.

Izdelki zdrava prehrana.