Kdaj ste nazadnje razmišljali o ravni joda v vašem telesu? Ni ravno eno izmed vprašanj, ki si ga boste vsak dan postavili. A bi mogoče morali?

Če se borite  z depresijo, odvečnimi kilogrami, težavami s kožo, krvnim pritiskom ali prebavo, vsekakor priporočamo da si preberite naš članek in rešitev poiščete v jodu.

Jod pomaga uravnavati naš metabolizem. Prispeva k pravilnemu delovanju ščitnice, ki proizvaja hormona tiroksin in trijodtironin, hkrati pa jod tudi vzdržuje normalno velikost ščitnice. Zaradi tako velikega vpliva na ščitnico jod igra veliko vlogo pri osnovnih metaboličnih procesih, telesu pomaga vzdrževati energijo ter pripomore k zdravju kožezobnohtov in las.

Jod odpravlja tudi nekaj drugih bolezenskih stanj, recimo hemoroide, migrene in ciste na jajčnikih ter preprečuje rast škodljivih bakterij v črevesju.

Pomanjkanje joda lahko na telo vpliva slabo na več načinov. Poleg tega, da včasih prinese občutke anksioznosti in depresije, nekatere raziskave nakazujejo, da naj bi se ob pomanjkanju joda IQ zmanjšal za največ 15 točk. Če naše telo ne dobi dovolj joda, ga ščitnica jemlje iz krvi, da bi zagotavljala proizvodnjo hormonov, ohranja pa tudi rezervo. V primeru, da se rezerve joda porabijo, začne primanjkovati tudi hormonov, ščitnica se poveča in pojavi se golša.

Če težav s ščitnico nimamo, še ne pomeni, da dnevno zaužijemo dovolj joda. Pomanjkanje joda se pogosto kaže v obliki drugih simptomov, ki jim na prvi pogled ne pripisujemo pomanjkanje joda.

Kadar uživamo premalo joda, se pogosto počutimo fizično in psihično utrujeni, nervozni, depresivni, zaspani, po nekaterih raziskavah simptomi vključujejo tudi luskavo kožo, mišične krče, bolečine v mišicah in sklepih, mrzle roke in noge, zaprtje, visok ali nizek krvni pritisk, neenakomeren srčni utrip ter pogosto slabost.

Kasneje se lahko pojavi povečana telesna teža, ginekološke bolezni (npr. ciste na jajčnikih, maternici), osteoporoza, mišična atrofija in togost sklepov, kronična utrujenost, nezmožnost koncentracije, slab spomin, počasen miselni proces, upočasnjen govor, mravljinčenje rok, otekanje v predelu obraza in oči, redčenje obrvi, izpadanje las, hripavost, znižanje glasu, slabši krvni pretok, suha koža in lomljivi nohti. Se tudi vi borite z eno izmed naštetih težav?

Brez zadostne količine ščitničnih hormonov se pojavljajo tudi težave pri zanositvi in težave med nosečnostjo, porodom ter dojenjem. Pomanjkanje joda pa v zgodnjem otroštvu povzroča tudi motnje kognitivnega in motoričnega razvoja.

Pogost vzrok za hipotiroidizem je prav tako pomanjkanje joda in vnetja ščitnice. Avtoimunsko vnetje ščitnice je povezano z drugimi imunskimi boleznim kot je sladkorna bolezen, slabokrvnost, celiakija, artritis, lupus, povečuje se tudi tveganje za zvišanje krvnega pritiska in nastanek srčno žilnih bolezni.

 

Veliko joda vsebuje morska hrana (sardine, jastog, losos, školjke, tuna, alge, polenovka, rakci itd.). Če ta ni po tvojem okusu, pa lahko jod v svoje telo vneseš s sadjem (ananas, kokos, jagode, marelice, mango itd.) in zelenjavo (česen, soja, špinača, buča itd.). Jod vsebuje tudi voda in seveda jodirana sol. Zaužiješ ga tudi s kuhanimi jajci in mlečnimi izdelki.

 

Sol kot rešitev?

Pravzaprav niti ne!

Uporaba jodirane soli se ne priporoča, saj ima dodana oblika joda v soli dva stranska učinka: večja količina umetno dodanega joda je potencialno nevarna za zdravje in dodani jod ni v biorazpoložljivi obliki, zato ga telo slabo absorbira, predvsem pa ga zelo hitro izloči iz telesa.

Pomembno je tudi dejstvo, da uživanje prevelike količine soli lahko poveča zadrževanje vode v telesu, zvišuje krvni tlak in poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Zato je vse bolj v porastu izogibanje uživanja soli, kar dodatno zaskrbljujoče povečuje primanjkljaj joda.

 

Je joda v telesu lahko preveč in kakše so posledice?

Četudi je večina težav povezanih s pomanjkanjem joda, je pomembno odgovoriti tudi na vprašanje o preseženem jodu v telesu. S prekomernim vnosom lahko povzročimo tudi presežek joda v telesu, vendar je potrebno poudariti, da ima naše telo sistem samouravnavanja, ki prepreči da bi ščitnica prejela prekomerno količino joda, kot ga ta potrebuje, zato si za njeno optimalno delovanje zagotovi ravno pravo količino joda, presežek pa se izloči skozi urin.

V primeru, da bi sistem samouravnavanja odpovedal in bi prišlo do prekomernega vnosa joda v telo, bi to lahko privedlo do motenj delovanja ščitnice, kar bi se kazalo s simptomi kot so nespečnost, povečano potenje, pospešeno bitje srca, povečan krvni tlak, nervoza in slabo počutje.

 

Ali bi nas moralo skrbet?

V zadnjih 50 letih je tako fižol izgubil večino natrija, vodna kreša ima do 90% manj bakra, brokoli vsebuje do 75% manj kalcija. Zaskrbljujoče se je zmanjšala tudi prisotnost drugih pomembnih mineralov, vključno z magnezijem, železom, fosforjem, kalijem in jodom.

Absorpcija joda v telesu se zmanjša tudi ob hkratnem uživanju določenih vrst zelenjave, kot so npr. cvetača, brokoli, zelje, repa, ohrovt, koleraba, koruza, bambusovi vršički, arašidi, orehi, sladki krompir. Podobno se zgodi tudi pri pomanjkanju vitamina A in mineralov kot so selen, cink, baker in železo. Termična obdelava živil dodatno zmanjšuje vsebnost joda, krepko preko 20 odstotkov.

 

Rešitev poiščite v uporabi prehranskih dopolnil in poskrbite za svoje telo, da dobi vse potrebne vitamine in minerale, ki jih rabi za normalno delovanje.

Rabite pomoč in nasvet pri izbiri prehranskih dopolnil?

Pišite nam na info@dansanfit.com