Self care je vse, kar počnemo, da poskrbimo zase, da lahko ostanemo fizično, duševno in čustveno zdravi. Raziskave kažejo, da self care spodbuja odpornost, daljše življenje in boljša pripravljenost za obvladovanje stresa.

 

Zelo pomembno je, da skrbiš za svoje telo, um in dušo vsak dan, ne le takrat, ko zboliš.

Naučiti se pravilno jesti, zmanjšati stres, redno telovaditi in si vzeti odmor, ko ga potrebuješ, so temelji, ki ti lahko pomagajo zaživeti zdravo, srečno in vitalno življenje.

Self care ni vedno enostaven. Večina nas je noro zaposlenih, imamo stresne službe ali smo preveč obsedeni s tehnologijo, da bi si vzeli čas zase. Me-time je običajno zadnji na dnevnem redu. Še huje, včasih se lahko počutimo krive, ker si vzamemo čas zase.

Self care zahteva, da preverimo sami sebe in se vprašamo, kako smo in kaj naše telo zahteva. Ne pomeni za vse enako – različni ljudje bodo sprejeli različne prakse samooskrbe in celo tvoja definicija se lahko sčasoma spremeni.

Ko redno skrbimo zase, se lahko bolje odzovemo na stvari, ki se dogajajo v našem življenju ter so koristi široke in povezane celo s pozitivnimi zdravstvenimi rezultati, kot so zmanjšan stres, izboljšan imunski sistem, večja produktivnost in večja samozavest.

 

Self care kategorije:

Čustvena skrb zase – tedenske peneče kopeli, reči “ne” stvarem, ki povzročajo nepotreben stres, dovoliti si, da si vzameš premor, tedenski zmenek ob kavi s prijateljico

Telesna skrb zase – spanje, vadba, izbira zdravih in hranljivih živil namesto visoko predelanih

Duhovna skrb zase – preživljanje časa v naravi, meditacija, afirmacije, vodenje dnevnika hvaležnosti

 

Kako začeti self care rutino?

Pripravili smo več idej in verjamemo, da ti bodo pomagale. Za začetek je dovolj, da izbereš eno od njih in po uspešni implementaciji v vsakdanje življenje izberi naslednjo.

  • Piši dnevnik.
  • Uporabi afirmacijske kartice (brezplačno jih prevzemi TUKAJ).
  • Vsak dan začni tako, da si določiš cilje in aktivnosti za ta dan.
  • Pojej zajtrk.
  • Vsak večer premisli, za kaj se vse počutiš hvaležno.
  • Z vrhunskim milom iz rdeče gline očisti kožo in odstrani vse nečistoče in stres, nakopičen čez dan.
  • Loti se sproščujočega hobija.
  • Izvajaj nežno vadbo za zdravo in vitalno telo (spletni program vaj za celo telo z doživljenjskim dostopom si lahko zagotoviš TUKAJ po nori akcijski ceni samo 5€)
  • Izberi čas za spanje in se ga drži.