Zdravo hujšanje ni tako zapleteno, kot si morda misliš. Skrivnost zdravega in vitkega telesa namreč ni v nepreverjenih in zdravju nevarnih trendovskih dietah, po katerih se izgubljeni kilogrami hitro vračajo. Ali pa umetni, dragi in zdravju izjemno škodljivi kemični preparati, ki se ponujajo kot »čudežna palica«.

Skrivnost je v zdravih načelih prehranjevanja in življenjskega sloga, ki ti bodo dali naravne napotke, kako shujšati in vzdrževati idealno telesno težo. Zato smo zate pripravili 7 zdravih načel, ki ti bodo bistveno pomagala na poti do zdrave in vitke postave.

 

 

  1. Izogibaj se hitri hrani

Splošno znano je, da je hitra hrana nezdrava. Zdravo hujšanje, pa tudi ohranjanje zdravja, pomeni popolno izogibanje tovrstni dieti, pa naj se zdi še tako praktična ali poceni.

Nezdrava hrana je dolgoročno vedno najdražja, cena pa je tvoje zdravje. Ni nujno, da bo tvoj budget trpel, če se odločiš za zdravo hrano – trgi so polni cenovno ugodnih, svežih in domačih izdelkov, ki jih lahko pripraviš v hipu.

 

 

  1. Zmanjšaj vnos kalorij

Da bi shujšali, bi morali zaužiti 300 do 500 kalorij manj, kot jih telo porabi na dan. Če potrebuješ 2000 kalorij na dan, bi bil koristen nasvet za hujšanje, da jih omejiš na 1500.

Upoštevaj, da se dnevne potrebe po kalorijah razlikujejo od osebe do osebe, zato moraš izračunati, koliko kalorij dnevno potrebuješ in koliko jih moraš zmanjšati glede na lastno postavo in telesno aktivnost.

 

 

  1. Zmanjšaj vnos sladkorja

Beli sladkor prinaša veliko zdravstvenih tveganj, njegov prekomerni vnos pa telo obremenjuje na številne načine.

Za uravnoteženo in zdravo prehrano je treba zmanjšati ali popolnoma izločiti živila, ki vsebujejo prazne kalorije brez hranilne vrednosti, in sicer živila z veliko sladkorja, alkohola in živila z rafinirano moko.

Sokovi in ​​gazirane pijače z dodanimi sladkorji so prav tako izdelki, ki se jim je treba izogibati.

Najpreprostejši trik za izogibanje sladkorju je, da ga nadomestimo z eritritolom. Gre za sladilo brez kalorij, ki je po videzu in okusu zelo podobno sladkorju. Drastičnega zmanjšanja kalorij sploh ne boš občutil-a, še vedno pa boš lahko užival-a v odličnih sladicah. Eritritol si lahko zagotoviš tukaj.

 

 

  1. Izberi živila, bogata s hranili

Za zdravo hujšanje se osredotoči na uživanje visoko hranljivih živil, kot so polnozrnata žita, beljakovinsko bogata živila in zelena listnata zelenjava, vendar jih ne kombiniraj z omakami in visokokaloričnimi prelivi.

Poleg tega bo uživanje omenjenih živil zagotovilo potrebno energijo in pomagalo pri hujšanju, ter je idealno za boj proti boleznim, kot je slabokrvnost.

 

 

  1. Pazi na velikost porcij

Osredotoči se na velikost porcije vsakega obroka, ki ga zaužiješ.

Na primer, dobro je, če tvoj obrok vsebuje približno 30 gramov čistih beljakovin, kot je organski tofu, pol skodelice polnozrnatih žit, kot so ovseni kosmiči ali rjavi riž, in pol skodelice zelene zelenjave, kot je špinača.

Če ti količina zaužitih kalorij povzroča preglavice, je najenostavneje povečati vnos vlaknin. Odlična rešitev je psilium, ki bo poskrbel za daljši občutek sitosti, spodbudil pa bo tudi tvojo prebavo. Privošči si ga s klikom tukaj.

 

 

  1. Zamenjaj visokokalorične prigrizke z zdravimi

Če res ne gre brez prigrizkov, poskusi jesti le tiste, katerih energijska vrednost ne presega 200 kalorij.

Znebi se visokokaloričnih prigrizkov z dodanimi sladkorji in jih nadomesti z naravnimi.

Kot prigrizke lahko uporabiš zelenjavne in sadne rezine, suho sadje, ohrovtov čips in podobno. Za več idej, kako pripraviti nizkokalorične sladice, klikni tukaj.

 

 

  1. Povečaj telesno aktivnost

Pokuri odvečne kalorije s telesno dejavnostjo čez dan.

Po vsakem obroku in med odmori v službi hodi vsaj 10 minut. Namesto dvigala izberi stopnice.

Tudi opravljanje gospodinjskih opravil, kot so čiščenje oken, sesanje preprog in košnja trate, bo prispevalo k izgubi teže.

Če si športni tip, poskusi 4 ure na teden posvetiti vajam, ki združujejo aerobni in anaerobni trening ter raztezanje. Takšni treningi ti bodo pomagali zgraditi mišice, povečati vzdržljivost in kondicijo.