Čeprav se zavedamo, da je hormonsko ravnovesje ključnega pomena za zdravje in razpoloženje, je okoli prehrane toliko različnih trendov, da smo lahko nekoliko obsesivni in zmedeni. Namesto da bi poskušali natančno razbrati, kateremu trendu slediti, najsi gre za post, omejevanje kalorij, odstranjevanje ogljikovih hidratov itd., tokrat smo se obrnili na tisto, kar v veliki meri narekuje, kako se počutimo – naše hormone.

Če želimo ohraniti hormonsko ravnovesje, je prisilno omejevanje kalorij redko kdaj dobra ideja. Dejansko lahko s tem v določenem času menstrualnega ciklusa spodbudi naše gene, da shranjujejo maščobe in tako ustvarijo nasprotni učinek od želenega.

Uskladitev z vsako fazo našega hormonskega cikla je kot poseben ključ, ki odklene znanje o tem, kaj naše telo potrebuje in kdaj. Morda to to spodbudi, da o hrani razmišljaš na zdrav, celovit in individualen način.

 

Končni cilj je hormonsko ravnovesje

Osnova za ravnovesje hormonov je čas zajtrka in izbira živil. To ščiti ravnovesje sladkorja v krvi in ​​raven inzulina. Če se raven inzulina poruši takoj zjutraj zaradi napačne izbire hrane, bodo hormoni moteni ves dan.

# 1 Jej približno eno uro po prebujanju.

# 2 Zajtrkuj, preden zaužiješ kofein.

# 3 Preberi več o intoleranci za kofein in če jo imaš, ga popolnoma izključi iz prehrane, ker lahko negativno vpliva na tvoje ravnovesje hormonov.

# 4 jej prave vrste obrokov za določeno fazo menstrualnega ciklusa – v prvi polovici (pred ovulacijo) bi morala vzeti več beljakovinskih napitkov in smutijev, v drugi polovici (po ovulaciji) pa kompleksne ogljikove hidrate (ovsena kaša) in zdrave maščobe (integralni toast z avokadom in jajci).

 

Pomoč pri hujšanju

Najboljši način za optimizacijo metabolizma je usklajevanje vnosa kalorij s presnovnim premikom, ki ga uravnava infradijski ritem, ki ga doživiš v 28-dnevnem ciklu. V prvi polovici ciklusa je tvoj metabolizem počasnejši in zaužiti bi morala manj kalorij kot običajno. V drugi polovici lutealne faze se metabolizem pospeši, študije pa kažejo, da na dan potrebuješ kar 200 kalorij več.

Če telesu ne zagotoviš tega kaloričnega presežka, telo vklopi sistem za shranjevanje maščob!

 

Visoka raven energije

To se nanaša na uravnavanje ravni sladkorja v krvi in ​​živil, ki zagotavljajo različne mikrohranila, ki podpirajo proizvodnjo energije, ravnovesje elektrolitov in razstrupljanje. Vsake tri ure uživaj hrano, ki zagotavlja počasno presnovo ogljikovih hidratov, kot so stročnice in korenovke, ter veliko zelene zelenjave za povečanje mikrohranil!

Spirulina spada v kategorijo superhrane, saj je tako zelo bogata s hranili, da bi lahko v primeru njenega uživanja skupaj z vodo, preživeli celo naše življenje. Sestavljena je iz kar 60-70% beljakovin, kar pomeni, da vsebuje vseh 8 esencialnih in 10 neesencialnih aminokislin, ki so dobra podpora zdravju. Zagotavlja visoko raven energije, je lahko prebavljiva in je prava zakladnica encimov.

 

Nižja raven stresa

Ko ješ v skladu z infradianskim ritmom (presnovne spremembe, ki se zgodijo med ciklusom), hkrati ohranjaš uravnoteženo raven kortizola, kar bo izboljšalo tvoj odziv na stres. Če namreč vsak dan poješ enako količino kalorij (kar dobro deluje le pri moških), to ustvari motnjo krvnega sladkorja, nadomeščanje kortizola, zaviranje progesterona in ovulacijo, kar bo povečalo stres, poslabšalo PMS in povečalo tesnobo. Kortizol je namreč lahko velik problem za ženske, ki poskušajo shujšati. Ko narašča, kortizol spodbuja pretvorbo krvnega sladkorja v maščobo, ki se dolgoročno odlaga.

Čeprav so ženske v medicinskih študijah pogosto premalo zastopane, nove raziskave ne kažejo le, da se ženski ekosistemi popolnoma razlikujejo od moških, ampak bi morale nehati sprejemati prehranske standarde (na primer dnevno jesti enake kalorije), ki so bili zelo dolgo sprejeti. Te predpostavke so spolno pristranske in povzročajo debelost žensk, njihovo hormonsko neuravnoteženost in stres.

 

S.O.S v praksi za ravnovesje hormonov

Mnoge ženske doživljajo hormonska neravnovesja, ki lahko povzročijo nihanje razpoloženja, razdražljivost, utrujenost, povečanje telesne mase, policistične jajčnike, hormonske akne in druge neprijetne pojave. Vendar hormonov ni treba dopolnjevati s tabletami. Rvanovesje lahko dosežemo tudi na naraven način – z uravnoteženo in pravilno prehrano.

To je pravzaprav črevesna mikrobiota, ki proizvaja in vpliva na številne hormone, zlasti na progesteron in estrogen, zato se mora hormonsko ravnovesje začeti ravno v črevesju.

Baobab spodbuja črevesno mikrofloro, tako da se koristne bakterije bifido hitreje razmnožujejo in pomagajo pri reševanju črevesnih težav in bolezni. Je naravni vir najbolj zdravih mikrohranil, zato je biološko bolj uporaben kot sintetično pridobljeni vitaminski dodatki. Naše telo namreč lažje absorbira hranila iz naravnih virov.

Poleg tega, vsebuje veliko vitamina C in cinka, kar je pomembno za naraven dvig testosterona. Čeprav je to glavni moški hormon, zelo je pomemben tudi za ženske. Vpliva na zadosten nivo rdečih krvnih telesc, gostoto kosti, mišično maso, kvaliteten spanec ter visoko raven telesne energije. Pri ženskah se upadanje začne že pri dvajsetih in se nadaljuje v štirideseta ter naprej v menopavzo. Tveganje se še poveča, če so ženske na nadomestni hormonski terapiji z estrogeni, kar še dodatno niža raven testosterona. Pogosti znaki pomanjkanja testosterona se kažejo kot povečana zamaščenost ali debelost, manjša mišična masa in celulit.

 

Pomen razstrupljanja

Na hormone pogosto vplivajo tudi plastični pesticidi in toksini, zlasti parabeni. Mogoče je tudi tvoje hormonsko neravnovesje posledica napačne izbire kozmetike in čistil, saj ravno ta vsebujejo veliko škodljivih snovi in ​​toksinov. Številni izdelki s sintetičnimi dišavami (na primer geli za prhanje, šamponi, losjoni, parfumi itd.) Veljajo za endokrine motilce, kar pomeni, da vsebujejo snovi, kot so ftalati, ki motijo ​​delovanje vaših hormonov.

Zeopure je najmočnejši naravni razstrupljevalec na svetu, saj ob prehodu skozi telo nase veže težke kovine in toksine ter jih izloča iz telesa. Poleg tega izboljšuje energijo in odpravlja izčrpanost, krepi imunski sistem in vzpostavlja ravnovesje celotnega organizma.

 

Prisluhni svojemu telesu

Čeprav je to le vrh ledene gore, ko gre za razumevanje naših hormonov, je za nekatere morda povsem osupljivo odkritje! Razumevanje, da si med lutealno fazo biološko zaslužimo več ogljikovih hidratov in kalorij (khm … PMS), ne samo blaži čustva, temveč nam pomaga razumeti hrepenenje po hrani in zakaj se je takrat tako težko kontroliratii.

Upamo, da smo te spodbudili, da globlje raziščeš in najdeš svoj idealen in zdrav način prehranjevanja.