Cilj vsakega hujšanja je seveda izguba telesne teže brez negativnih posledic za naše zdravje, ki si ga v prvi vrsti tudi želimo obdržati do nadaljnjega in se izogibnuti pojavi ki jo poznamo kot – jojo učinek. To pa je precej težje kot se sliši.

Jojo učinek po domače pomeni, da oseba po izgubi kilogramov te kilograme po opustitvi dietnih načel pridobi nazaj, oziroma jih pridobi še več.

S hudimi oblikami hujšanja, za katere je značilno predvsem veliko pomanjkanje kalorij, namreč zelo upočasnimo telesno presnovo. Naše telo se temu prilagodi s stanjem, ki je podobno stradanju. Za gorivo izkorišča vse možne vire v telesu in ga zaradi pomanjkanje le-tega hrani za kasneje.

To torej pomeni, da bolj ko nižamo kalorični oziroma energijski vnos, bolj se upočasnjuje naša izguba kilogramov. Popolnoma se poruši tudi razmerje med mišičnim in maščobnim tkivom, predvsem v prid slednjega.  Ker pa se je telo prilagodilo na pomanjkanje kalorij, le-te ob povečanem vnosu – torej takrat ko preidemo na »običajen« način prehranjevanja – višek kalorij skladišči v obliki telesne maščobe.

Se pravi, do jo-jo efekta pride ker si se držal/a diete, ki ni bila osebno prilagojena le zate. Ko se lotiš izgube kilogramov je potrebno, da pomisliš, kaj je res tisto, kaj si želiš. In zakaj želiš shujšati. Do jo-jo efekta pride v veliki večini primerov hujšanja brez strokovnega nadzora.

Za kratkoročen rezultat so na voljo kratkoročne rešitve. Te diete izločujejo nekatera živila (npr. beljakovinska dieta). So zelo stroge in rigorozne. Ključno je, da se vprašaš, ali si tako pripravljen/a jesti celo življenje? Ker enkrat, ko se vrneš starim navadam, vrnejo se tudi kilogrami. Začetni visoki motivaciji sledi padec volje in lakota, pa tudi kilogrami. Če si res sigurn/a, da si do konca življenja lahko brez kruha, testenine, kozarca vina itd., potem je dieta zate. Če pa je tvoj cilj, da se tako prehranjuješ samo 2-3 meseca, takoj te moramo ustaviti in opozoriti na vse posledice takšne izbire.

 

Jojo učinek in njegova temna plat

Veliko povečanje telesne teže pa ni edina negativna posledica diet oziroma jo-jo efekta. Zaradi težkega in največkrat neprimernega hujšanja je prisotna velika izguba mišične mase in porušeno hormonsko ravnovesje pri obeh spolih, pojavi se psihična in fizična izčrpanost in življenje se kaj kmalu vrne na stare tirnice. Gre torej za eno izmed oblik stresa v obliki psiholoških in fizioloških dejavnikov.

Ampak, tu še ni konec slabih novic. Jo-jo efekt lahko zviša tveganje za številne bolezni, kot so sladkorna bolezen tip 2, kardiovaskularne bolezni, osteoporoza in določene rakaste bolezni. Možno je tudi, da prizadene mentalne funkcije. Ena britanska raziskava je potrdila da je 25 % deklet starih med 11 in 18 let, pretrpelo poškodbo IQ kot rezultat hudih diet.

V študiji, katere izsledke so predstavili na zadnji konferenci ameriškega društva Srce (American Heart Association) in ki je 11 let spremljala skoraj 160.000 žensk po menopavzi, je bilo namreč ugotovljeno, da je jojo učinek škodljivejši, kot se je domnevalo.

Pri ženskah, ki so med študijo kljub začetni normalni teži večkrat izgubile in ponovno pridobile pet kilogramov, je bilo tveganje za srčne bolezni tri in pol krat večje kot pri tistih, katerih teža ni nihala. Zlasti je jojo učinek povečal tveganje za koronarno srčno bolezen, in to kar za 66 odstotkov. Gre za stanje, ko maščobe in druge snovi mašijo žile, oskrba srca s krvjo pa je zato nezadostna.

 

Jojo učinek pripelje do slabšega stanja kot na začetku

Količina maščob, ki se v obliki oblog kopiči na telesu, je z vsakim nezdravim hujšanjem in s ponovnim pridobivanjem kilogramov večja. Kadar oseba hitro shujša, z maščobo izgublja tudi mišično maso. Mišice se težje obnavljajo in povrnejo na nekdanjo raven, ne velja pa to za maščobne obloge, saj novo pridobljeno energijo telo skladišči v obliki teh. Kar pomeni, da je odstotek mišične mase vse manjši, na drugi strani se veča odstotek maščob. Ena od posledic jo-jo učinka je povečana želja po mastni hrani. Telo namreč lažje shranjuje energijo iz maščob kot iz beljakovin in ogljikovih hidratov.

Hormon leptin je glavni krivec za jojo učinek diet. Njegova raven se zniža, ko se v telesu razgrajuje maščob – to vzbudi lakoto in zaustavi presnovo, zato se ljudje tako redimo.

 

10 razlogov zakaj je jojo učinek nevaren

Da zaključimo…

Jojo učinek je vsekakor huda posledica diet »brez pameti« in je neizogiben del vseh hitrih rešitvi. Če še nisi prepričan/a, ali je jojo učinek res tako nevaren kot pravimo, dajemo ti 10 dejstev o jojo učinku:

Povečan apetit vodi k večjemu pridobivanju teže

Vpliva na višji odstotek telesne maščobe

Lahko vodi do izgube mišic

Povečanje telesne mase vodi v maščobna jetra

Povečano tveganje za diabetes

Povečano tveganje za srčne bolezni

Lahko zviša krvni pritisk

Vpliva na oslabljen imunski sistem

Težave s samozavestjo in celo depresija

Kratkoročno razmišljanje prepreči dolgoročne spremembe življenjskega sloga

 

Zadnje dejstvo je hkrati tudi najbolj nevarno, ker so dolgoročne spremembe edine, ki nas bodo pripeljale ne samo do cilja, temveč tudi do zdravega in vitalnega življenja.

 

Dobre in slabe hrane ni, so le slabo sestavljeni obroki

Ko skleneš, da potrebuješ trajno rešitev, je naslednji korak ustrezno sestavljen prehranski načrt. Cilj naj bo optimalno zdravje, posledica je izguba kilogramov.

S sedanjim načinom prehrane imaš kilograme, ki ti jih kaže tehtnica danes.  Za uspešno izgubo teže je pomembno, da spremeniš svoj način prehranjevanja v celoti za vse življenje. Vzemi v zakup, da se hitro shujšati ne da, in da je čas hujšanja dragoceni čas učenja in postavljanja novih prehranskih navad.

Bližnjic pri hujšanju ni, so pa načini, kako lahko z doslednim upoštevanjem določenih pravil zagotoviš učinkovito izgubo kilogramov.

 

Končno rešitev!

Počutiš se izgubljeno in ne veš več kje začeti, kako se prehranjevati, koga poslušati?

Popolnoma te razumemo.

Zato si želimo da bo tvoja težava naš izziv!

Ker smo uspešni na področju prehrane in smo že pomagali veliko posameznikov zaživeti bolj zdravo življenje in hkrati poskrbeli za njihovo sanjsko postavo, zakaj tudi zate ne bi naredili enako?!

Rešitev je personalizirali jedilnik, ki NI DIETA! Govorimo o zdravih živilih v količinah točno določenih za tvoje telo in vsakodnevne potrebe. Naredi konec stradanju in izberi zdravo alternativo, ki bo poskrbela da se v svojem telesu počutiš odlično, polno samozavesti in..zdravo! Za več informacij klikni TUKAJ! Končno prava rešitev, brez nevarnosti jojo učinka, čaka te tukaj.