Nega kože pozimi zahteva posebno pozornost, saj suh, topel zrak, pa tudi hladen, stresno vpliva na kožo. Zunaj nas čaka hladen in oster veter, medtem ko večino dneva preživimo v zelo toplem prostoru – tudi zelo suhem. Poleg tega velike temperaturne razlike povzročajo resnično šokiranje naše kože in vsi ti dejavniki zavirajo optimalno hidracijo. Površinska plast kože, ki predstavlja 30 odstotkov vode, je nenehno na udaru, naš največji organ pa se v teh pogojih trudi izvleči vlažilne sestavine iz svojih najglobljih delov, ki so večinoma sestavljeni iz maščob, kolagena in elastina.

 

Koža ne mara zime

Pri nižjih temperaturah je pretok krvi v kožo šibkejši. Zaradi mraza se krvne žile stisnejo, da bi ohranile svojo notranjo toploto. To vodi do ustavljene oskrbe s krvjo, kar preprečuje ustrezen transport kisika in hranil. Nizka presnovna aktivnost oslabi kožno pregrado in s tem se izgubi še več vlage.

Ko temperatura pade pod 8 ° C, je izločanje lojnic popolnoma oslabljeno. To pomeni, da izločajo zelo malo lipidov in s tem poškodujejo naravni in zaščitni mastni film kože. Brez mastnega filma kože voda še hitreje izhlapi s površine, kar še dodatno vpliva na pomanjkanje vlage. Poleg tega se lipidi zaradi temperature porazdelijo po površini kože, kar vpliva tudi na pregradno funkcijo kože.

 

Kako izgleda nega kože pozimi

Uporabljaj negovalna sredstva, ki vsebujejo snovi, ki vežejo vlago, kot so: urea, laktat in aminokisline, kot so lizin, alanin in karnitin.

Nizka vlažnost, mraz ter razlika med zunanjo in notranjo temperaturo lahko privedejo do poškodbe zaščitne zunanje plasti kože. Količina esencialnih lipidov v medceličnem prostoru se zmanjša in v teh krajih se pojavijo nevarne vrzeli v naravnem obrambnem ovoju.

Posledice?

Dražilci lažje prodrejo v kožo in povzročijo občutljivost in vnetja, hkrati pa pride do izgube vlage. Občuti se suhost, tesnost, srbenje, celo pekoč občutek. Koža je videti siva in utrujena ter je zelo suha, zlasti okoli oči, na licih pa je pogosto roza barve. Pogosta posledica pomanjkanja lipidov v medceličnem prostoru zaščitne obloge kože je občutljivost na običajne izdelke za nego.

Nič ne nahrani kože tako dobro kot bogata, naravna rastlinska olja. Za razliko od mineralnih olj, rastlinska olja prodrejo v globje plasti povrhnjice, s tem pa nadomeščajo izgubljene lipide in spodbujajo nastanek novih. Mineralna olja pa samo ustvarjajo film na površini kože. Ker rastlinska olja vsebujejo visok delež esencialnih maščobnih kislin, so idealna za nego suhe in poškodovane kože.

 

Od teorije do prakse

Verjamemo, da ne želiš imeti polne police z različnimi negovalnimi izdelki. Poleg tega, takšna nega zahteva veliko časa in je lahko tudi konkreten finančni zalogaj.

Zato smo v podjetju Dansanfit želeli narediti mešanico, ki bo pokrivala celotno nego. S ponosom ti lahko povemo, da smo izdelali izdelek, ki je stoodstotno naraven, primeren za vse tipe kože in poskrbi, da nega kože pozimi še nikoli ni bila lažja.

Kapljica lepotne mešanica je tri vrste olja: orehovega olja, šipkovega olja in olja mareličnih pešk. Njihovo sinergijsko delovanje globoko nahrani vse tri plasti kože, zadrži vlago v njej, ustvari zaščitni sloj na površini kože in ima odličen bonus – neverjetne antiage lastnosti.

Je naravni izdelek, ki je kombinacija samo hladno stiskanih olj. Brez vseh nepotrebnih dodatkov, ki lahko dražijo kožo in negativno vplivajo na zdravje.

Pozabljamo namreč, da edina funkcija kože ni zaščita pred zunanjimi vplivi. Je živ organ, ki presnavlja in spušča nekatere snovi v telo. In ni vedno vse dobro. Nekatere od teh snovi lahko resno vplivajo na zdravje telesa in hormonsko ravnovesje.

 

Zakaj ravno ta tri olja?

Orehovo olje ima poleg velike količine vitaminov, ter makro in mikroelementov, tudi polinenasičene maščobne kisline, ki so za telo zelo potrebne (linolna, oleinska, linolenska, palmitinska, stearinska). Zahvaljujoč orehovemu olju se koža hitreje obnavlja.

Šipkovo olje je prava zvezda v negi kože. Bogat je z vitamini C, A in B2. Likopen beta-koretan v olju ščiti pred delovanjem prostih radikalov, zmanjšuje rdečico kože in pomaga koži, da se hitreje obnavlja. Šipkovo olje tvori zaščitno plast na koži in zadržuje potrebno vlago v koži.

Ulje koštica marelica pomaže smanjiti upale, a zbog svog finog sastava i hranjivih svojstava, koristi se u svrhu uklanjanja sitnih nepravilnosti i manje vidljivosti bora, te za lijep i blistav ten. Smanjuje hrapavost i ispucalost kože, iritacij, te povećava njezinu elastičnost.

Olje mareličnih pešl pomaga zmanjšati vnetja, zaradi fine sestave in hranilnih lastnosti pa se uporablja za odstranjevanje manjših nepravilnosti in manjše vidnosti gub ter za lepo in sijočo polt. Zmanjša hrapavost in razpoke, draženje kože in poveča njeno elastičnost.

 

S klikom tukaj si lahko ogledaš več o Kapljici lepote in na najpreprostejši način poskrbiš za popolno nego kože.