Odvisnost od sladkorja je bolezen sodobnega časa. Sladkor vpliva na različne vidike življenja – od zdravja, počutja in postave pa vse do obnašanja in emocij. Kriza, ki jo naše telo doživlja, ko ne dobi dovolj sladkorja, je lahko zelo huda: telo lahko postane lenobno in popolnoma brezvoljno, lahko pa se pojavijo celo bolečine v trebuhu in glavoboli, tesnoba in nihanje razpoloženja.

Seveda, nujno je ukrepati in tega sovražnika izločiti iz dnevnega menija.

Preden vas svetujemo kaj in kako to lahko naredimo, poglejmo par zanimivih (in strahovitih) dejstev o sladkorju.

 

#Dejstvo št. 1:  Povprečen človek na dan poje 22 čajnih žličk čistega sladkorja.

Mimogrede, ena žlička ima 16 kalorij in kup škodljivosti. Koliko bi pa morali zaužiti sladkorja?

Po podatkih Ameriškega združenja za srce (AHA) je največja količina dodanih sladkorjev, ki jo je dovoljeno zaužiti v enem dnevu:

  • Moški: 150 kcal na dan (37,5 g ali 9 žličk).
  • Ženske: 100 kcal na dan (25 gramov ali 6 žličk).

Ker zaužijemo preveč sladkorja, sploh se ni za čudit da je odvisnost od sladkorja v takšnem porastu.

 

# Dejstvo št. 2:  Sladkor na možgane deluje kot mamilo, ustvarja potrebo po še.

Zaužit sladkor povzroči občutek ugodja in sproščanje hormona dopamina v regiji možganov, ki je odgovorna za nagrajevanje (enako kot pri uživanju drog in nikotina). Ker nam je občutek ugodja všeč, ga želimo vedno več in tukaj nastane odvisnost od sladkorja. Prekomerno uživanje sladkorja vpliva tudi na večje sproščanje opiatov – endorfinov, ki so odgovorni za dobro počutje. Enak učinek imata tudi morfij in heroin. Visoko procesirana sladkana živila lahko zato pri nekaterih sprožijo nenadzorovano porabo sladkorja, saj spodbudijo enaka področja v možganih kot prepovedane droge.

 

# Dejstvo št. 3:  Živilska industrija v hrano, ki jo uživamo vsak dan, dodaja sladkor in nas tako navaja na sladek okus.

Nekatera živila, kot so sadje, zelenjava in mlečni izdelki, vsebujejo naravno prisotne sladkorje. Za razliko od dodanega sladkorja, ti sladkorji našega zdravja ne ogrožajo in ne povzročajo odvisnost od sladkorja. Ena od težav glede oznak na živilih je, da proizvajalci ne navedejo, koliko sladkorja v izdelku je dodanega in koliko je naravno prisotnega. Skupaj združijo celoten sladkor in ga navedejo kot eno samo količino. Zaradi tega zares težko ugotovimo, kolikšna je vsebnost dodanega sladkorja in koliko je naravno prisotnega. Bodite pozorni na sestavine, ki imajo končnico -oza (glukoza, saharoza, fruktoza, laktoza, maltoza) – vse to so oblike sladkorja. Višje na seznamu, kot so navedene te sestavine, več sladkorja ta izdelek vsebuje.

Ogromno sladkorja v svoje telo vnesejo tudi ljudje, ki sploh niso “mahnjeni” na sladko, saj ga zaužijejo nevede, s predelano hrano kot so kosmiči, kruh, jogurt, že pripravljene juhe in omake, ter tudi na tak način sprožijo odvisnost od sladkorja.

Številne omake za testenine vsebuje med 6 in 12 grami sladkorja na pol skodelice, kar je enaka količina sladkorja, kot jo vsebuje čokoladni piškot. Jogurti z okusom lahko vsebujejo med 17 in 33 gramov sladkorja na lonček, kar je enako kot dve kepici čokoladnega sladoleda. Številni kosmiči z dodatki vsebujejo med 10 in 15 grami sladkorja na embalažo. Žlica kečapa vsebuje približno 4 grame sladkorja. Hrana z “malo maščob” in “dietna” hrana običajno vsebuje dodani sladkor, da bi tako izboljšali okus in dodali teksturo, ter nadomestili odvzeto maščobo.

 

#Dejstvo št. 4:  Poruši ravnovesje v našem telesu.

Za pravilno delovanje telesa morata biti minerala kalcij in fosfor  v določenem razmerju. Po zaužitju sladkorja raven fosforja pade, raven kalcija pa se dvigne. Tako nastane problem, ker naše telo kalcija in fosforja v tem razmerju ne prepozna. Telo zaznava, da ima preveč kalcija, ki ga ne more izkoristiti, in ga tretira kot toksin. Odvečni kalcij naše telo odlaga na zobeh (zobne obloge), sklepih, očeh, krvnih žilah.

Ko sladkor poruši ravnovesje mineralov v našem telesu, povzroči tudi nepravilno delovanje hormonov. Ko smo mladi in zdravi, se telo po zaužitem sladkornem obroku precej hitro vrne v  ravnovesje, pri starejših in fizično šibkejših ljudeh pa se ta proces precej upočasni. Posledično začne pešati  imunski sistem, lahko se pojavijo alergije na hrano, ki jih prej ni bilo.

Sčasoma pridejo na dan večje težave, kot so artritis, kardiovaskularne bolezni, inbalans hormonov, žolčni kamni, pešati nam začne spomin, zaprti smo, postajamo debeli, začnemo dobivati hemoroide, holesterol, parodontalne bolezni in še marsikaj hujšega.

Ko posameznik zaužije hrano, ki vsebuje saharozo, pride do hitrega dviga količine sladkorja v krvi. Poleg tega se zviša tudi nivo inzulina v vašem organizmu. Inzulin kasneje odvečno količino glukoze pospravi in shrani v obliki maščobnih oblog, poleg tega pa še dodatno preprečuje njihovo razgradnjo. Tako je … odvečni kilogrami se vse hitreje kopičijo.

 

Kako si lahko pomagate?

Že s samo par korakih boste naredili veliko za svoje zdravje, počutje in fit postavo. Dodajte na svoj jedilnik zdrave maščobe (kot so: oreščki, olive, avokado, losos) in manj mastne beljakovine (jajca, puran, zelenjava, piščanec…). Umetna sladila niso nič boljša od navadnega sladkorja, ker povečajo lakoto, tako da sploh ne zgubljajte čas s tem. Zmanjšajte vnos rafiniranega sladkorja in poskušajte imeti čim več naravnih sestavin na svojemu krožniku. Nakupujte omejeno; v trgovini se preprosto ognite policam z raznimi sladicami in se na tak način uprite skušnjavi, ki vas čaka doma. Kvaliteten spanec naj vam bo prioriteta; s pomočjo osem urnega spanca se izognite povečanju proizvodnje hormona grelina (»hormon lakote«).

 

Premagaj sovražnika!

Znanje je moč, ampak je nujna tudi akcija. Brez spremembe načina življenja oz. prehrane, žal ne bo šlo! Obroki bazirani na naravnih sestavin, brez rafiniranih izdelkov in dodanega sladkorja. Sliši se zelo enostavno, ampak v praksi preveč pogosto pohitimo v pekarno ali v trgovino po že pripravljen obrok. Vsakodnevne obveznosti, pester urnik in slaba organizacija so glavni krivci za nepravilno prehrano in 22 čajnih žličk sladkorja čez dan.

Ker vam želimo pomagati in olajšati prehod v zdravo in pravilno prehrano, pripravili smo personalizirani jedilnik, ki je baziran izključno na zdravih živilih in obrokih brez dodanih sladkorja.

Za vas imamo jedilnik ki vsebuje 35 edinstvenih receptov, narejenih po vaši meri, ter hitre, enostavne in zdrave obroke. Vse sestavine so dostopne (brez ekzotičnih in dragih živil). Se spomnite enega od korakov “nakupujte omejeno”? Pripravili smo najbolj precizen nakupovalni listek, ki bo poskrbel, da se ne zgubljate po trgovini in kupujete živila, ki jih je prehranska industrija natopila z sladkorjem.

Jedilnik vsebuje tudi en zelo sladek bonus – 10 enkratnih receptov za zdrave sladice. Ne vsebujejo prej omenjeni sladkor, tako da lahko brez skrbi uživate v odličnem okusu in si popestrite zabave, praznike in rojstne dneve.

Ta personalizirani jedilnik bo poskrbel da zaživite zdravo življenje in odvisnost od sladkorja bo postala samo še preteklost. Seveda, jedilnik s sabo prinese tudi še eno zelo dobro posledico – izgubo odvečnih kilogramov.

Kliknite TUKAJ in že danes si zagotovite bolj zdravo in srečnejše jutri!