Mnogi z veseljem pričakujejo valentinovo, dan zaljubljenih, ker menijo, da je to dobra priložnost, da pokažejo svojo naklonjenost osebi, ki jim je ljuba. Ta praznik je priljubljen, ker je ljudem dobrodošla vsaka priložnost za to, da izrazijo ljubezen.

Da bo letošnje valentinovo še posebej pestro in vroče, poskrbite za naravne afrodiziake.

 

Ali verjamete v čudežne moči afrodiziaka?

Znan je rek, da gre ljubezen skozi želodec. Tokrat ga bomo poskusili razumeti nekoliko drugače kot običajno. Obstajajo namreč določena živila, ki poskrbijo za povečanje libida in tako delujejo kot naravni afrodiziak. Izbira afrodiziakov je pravzaprav velika in zagotovo skrivate kakšnega izmed njih ravno sedaj v svojem domu.

Danes govorimo o oreščkih ki veljajo za odličen rastlinski vir beljakovin, ki vas napolni z energijo.

Že samo vonj po mandeljnih vzbuja pri ženskah poželenje in strast. So bogati z vitaminom E, ki ugodno vpliva na plodnost in delovanje spolnih organov. Zaradi vsebnosti cinka so zelo koristni za zdravje moških, pa tudi skrbijo za zdravo proizvodnjo muških hormonov.

 

Zakaj uživati oreščke?

Niso samo naraven afrodiziak, temveč so vse bolj popularni, ker so pomemben vir beljakovin, predvsem pri tistih, ki se prehranjujejo zgolj z rastlinsko hrano.

Oreščki so kot naravna, polnovredna hrana odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov ter dobro vplivajo na vaše zdravje.

Študija, objavljena v Journal of the American College of Nutrition, je pokazala, da imajo tisti, ki redno uživajo oreščke, kar nekaj prednosti pred tistimi, ki jih ne:

zmanjšanje indeksa telesne mase in obsega pasu

znižanje sistoličnega tlaku

zmanjšanje teže

zmanjšanje verjetnosti za nastanek visokega krvnega tlaka in za znižanje dobrega, HDL-holesterola

zmanjšanje verjetnosti za nastanek diabetesa tipa 2.

Uživanje oreščkov zgolj nekajkrat tedensko manjša možnost srčne kapi za 30–50 %, prav tako tudi možnost za nenadno odpoved srca ali pojav katere koli druge bolezni, povezane s srčno-žilnim sistemom.

 

Orehi

Orehi so dober vir maščobnih kislin omega 3, antioksidantov, fitosterolov itd. Ugotovljeno je bilo, da orehi lahko prispevajo k nižjemu tveganju za nastanek raka na prostati in raka na dojkah ter da lahko upočasnjujejo staranje možganov in izboljšujejo zdravje srca pri ljudeh z diabetesom.

Orehi so najbolj zdravi med oreški in so najboljši rastlinski vir beljakovin, bogati z vitaminoma B in E – in še bi lahko naštevali.

Res je, da orehi vsebujejo obilo maščob, vendar so te nenasičene. Nešteto raziskav je pokazalo, da dobre maščobe ščitijo srce in ožilje, zmanjšujejo nevarnost srčnih napadov, preprečujejo visok krvni tlak in znižujejo raven slabega holesterola. Popravljajo celo škodo, ki jo telesu povzročijo nasičene maščobe.

Dobre maščobe delujejo protivnetno in dokazano lajšajo težave, kot so astma, revmatski artritis, ekcemi in luskavica.

Pri orehih bodite pozorni samo na to, da jih jeste skupaj s sadjem. Se spomnite starejših ljudi, ki so vedno jedli jabolka in orehe skupaj? No, to je kombinacija za razkisanje telesa.

 

Mandlji

Kot smo že omenili, mandlji so eni izmed najboljših naravnih afrodiziakov. Vendar, imajo veliko več dobrih lastnosti kot samo omenjena. Mandlji so bogati z antioksidanti in drugimi hranili.

Spadajo v sam vrh med oreščki, saj vsebujejo najboljše razmerje med kalcijem in magnezijem, ki sta pomembna minerala za razstrupljanje telesa, delujeta na pravilno krčenje mišic – tudi srčne mišice; vsebujejo veliko dobrih maščob, ogromno beljakovin in imajo največjo vrednost vitamina E.

Znanstvene raziskave so pokazale, da mandlji uravnavajo hormonsko stanje našega telesa, zmanjšujejo količino sladkorja in inzulina v krvi, preprečujejo razvoj sladkorne bolezni ter uravnavajo holesterol v krvi in oksidativni stres. Vlaknine v mandljih delujejo kot prebiotik, torej uravnavajo delovanje zdrave črevesne mikrobiote.

Naj vas ne skrbi, če pojeste pest mandljev, ker se po njih ne boste zredili – prav nasprotno – shujšali boste! Vsebujejo kalij, ki vpliva na presnovo in zato pospeši hujšanje. Ker imajo zelo nizko vrednost ogljikovih hidratov (nizek glikemični indeks), vas nasitijo za zelo dolgo časa.

 

Lešniki

Lešniki kot samostojno živilo (ne v čokoladi) vam bodo pomagali do obilice dobre volje. Vsebujejo namreč glutaminsko kislino, ki odpravlja utrujenost in veča vzdržljivost. Ker vsebuje predvsem omega 9 maščobno kislino, jih je pametno uživati skupaj z orehi.

Lešniki so zelo bogati z aminokislino arginin, ki vpliva na krepitev imunskega sistema, izboljšano izločanje hormonov in povečano izločanje amoniaka iz telesa. Aminokislina arginin širi žile, zato je dobrodošla pri boleznih srca, visokem krvnem pritisku in erekcijski disfunkciji.

Tudi lešniki imajo nizek GI in so primerni za hujšanje.

 

Brazilski oreščki

»Dva oreščka za eno jajce« , tako pravijo v Braziliji in glede na hranilno sestavo brazilskih oreščkov bo to kar držalo.

Brazilci so prepričani, da je v njih shranjena božja dobrota, saj z obilico selena, ki ga je v značilni zahodnjaški hrani zaradi osiromašene zemlje težko najti, krepijo imunski sistem. Pa tudi selen lahko pomaga pri preprečevanju nastanka raka. Poleg vseh koristi, ki jih prinaša vsebnost selena, brazilski oreščki izboljšujejo tudi lipidni profil v krvi, zmanjšujejo vnetja in oksidativni stres. So odlični pri zmanjševanju previsoke ravni holesterola v krvi.

Tudi ti oreščki so odličen vir magnezija, ki vam pomaga do obilice življenjske energije. Imajo nizek GI in so primerni za hujšanje. Vendar po pameti – trije oreščki naenkrat so že obrok! Brazilski orehi malo zakisajo telo, zato jih vedno uživajte poleg sadja ali še bolje poleg zelenjave.

 

Pistacije

Pistacije pogosto uživamo soljene in pražene. Zanimiv in svojevrsten okus imajo tudi nepražene, nesoljene pistacije. So odličen prigrizek takoj po obroku, saj uravnavajo raven glukoze v krvi. Vsebujejo tudi karotenoide, ki ščitijo očesno mrežnico pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki.

Pistacije vsebujejo malo fitinske kisline. Poleg tega so dober vir prebiotikov.

 

Arašidi

Arašidi so polni beljakovin. Vsebujejo veliko aminokislin. Izpostavili bomo tirozin, ki vpliva na vzdrževanje miselnih procesov in posredno tudi na naše počutje; je sestavina hormona ščitnice, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju hitrosti presnove.

Vsebuje tudi aminokislino fenilalanin, ki vpliva na sproščanje hormona sitosti.

Vendar pozor! Arašidi vsebujejo tudi veliko aspartamske kisline, ki vpliva na manjšanje spolne sle.

Arašidi imajo glikemični indeks 15 – torej so zelo dobri za hujšanje, vendar malo zakisajo, zato jih uživajte poleg sadja ali zelenjave.