Poletje se bliža, na vrata pa trkajo dva praznika polna okusne hrane, slaščic in ob tem tudi kakšen kozarček vina.

Najprej se nam približuje Velikonočni praznik, kjer se na domačih mizah najpogosteje pojavi kuhana šunka, domača potica, hrustljav kruh in seveda ne smemo pozabiti na kuhana jajca. To je praznik, ob katerem se ponavadi zbere vsa družina in vsi skupaj uživamo v slastni hrani. Smeh, veselje in druženje celotne družine je obogateno s slastnimi piškoti in vinom. Zavedamo se da so prazniki čas za pregreh, še zlasti kar se tiče hrane, vendar si vedno znova obljubljamo – JUTRI ZAČNEM JESTI ZDRAVO.

To je stavek katerega si vedno znova ponavljamo in s tem brez občutka prevelike krivde posežemo po najslajših dobrotah. No vendar omenjeni JUTRI ne pride tako kmalu saj nas za ovinkom čaka že drugi praznik – 1. Maj. Že ob misli na čevapčiče in pleskavice se večini cedijo sline in zopet začnemo z jutri dieto. Tako se vrtimo v začaranemu krogu in kar naenkrat opazimo da so najljubše hlače malce pretesne in tisti širok pulover ni več tako širok…

Sledi stanje panike – kaj sedaj? Se odreči najljubši hrani, ali iti na hitro dieto?

 

Diete imajo večinoma kratkoročni učinek in neuresničljive cilje, ki si jih sami zadamo. Za sabo pa povlečejo razočaranje in obup. Poleg emotivnih tegob so za naše telo zelo nezdrave in slabo vplivajo na naš organizem.

Odrekanje hrane v času praznikov velja za eno izmed najhujših kazni, še zlasti ko vsi okoli nas brez kančka slabe vesti uživajo v obilju prazničnih dobrot.

Kakšna je potem rešitev?

Obstaja zelo enostaven trik, kateri učinkovito deluje ob vsaki priložnosti. Pripravljeni?

Zdrava in uravnotežena prehrana skozi celo leto omogoča manjše spodrsljaje v času praznikov! In še preden rečete da je nekaj takšnega težko izvedljivo  in skrajno zapleteno, dovolite da vam pojasnim.

 

Cilji nikoli niso previsoki. Pogum je vprašanje.

 

Zdrava prehrana je ključ do uspeha!

 

Najprej moramo ločiti zdravo in uravnoteženo prehrano od tako imenovanih popularnih diet in ekstremno odrekanje. Na žalost se pogosto zmedemo in diete mečemo v isti koš kot zdravo prehranjevanje.

Zdrava prehrana mora vsebovati zdrav kalorijski vnos (kar pomeni da ne stradamo) z vključenimi vsem makrohranili (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati). Ne vsebuje preveč procesirane hrane in je polna različnih barv, okusov in začimb.

Diete so pa po drugi strani zelo stroge in monotone, polne krutih pravil, katerih se moramo strogo držati. Ne upoštevajo več vrst organizmov in so posplošene, ter v večini primerov vsebujejo premalo kalorij in s tem povzročijo občutek stradanja in konstantnega odrekanja. Dolgoročno škodujejo zdravju in slabo vplivajo na naše počutje. Rezultati katere dosežemo so kratkotrajni in povzročajo jojo-efekt.

Zato ne izgubljajmo časa in se popolnoma osredotočimo na zdravo in uravnoteženo prehrano. Ob sami misli na zdravo prehranjevanje nam pogosto padejo na pamet izrazi kot so dolgočasnost, neokusnost, kompliciranost in velikokrat nepraktičnost itd. Ampak ko osvojimo pojem zdrava prehrana spoznamo da smo lahko zelo raznoliki, začnemo zopet uživati v hrani in obogatimo našo paleto okusov.

 

Kakšne so prednosti zdrave prehrane?

 

 • Večja raven energije
 • Hitrejši metabolizem
 • Izguba odvečne telesne teže in vzdrževanje idealne teže
 • Boljše počutje
 • Počasnejše staranje
 • Boljša prebava
 • Močnejši imunski sistem

 

Zares je neverjetno na katere vse načine zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in splošno počutje in seveda izgled. Že z malimi spremembami lahko veliko naredimo za um in telo.

 

Verjemite, da zmorete in ste že na pol poti do CILJA!

 

Začnimo z očitnim!

 

Iz prehrane izločimo industrijsko predelano hrano in jo zamenjamo za hrano naravnega izvora. Vse kar je zapakirano v barvne embalaže vsebuje visoko kalorijsko vrednost, polno stvari ki jih težko izgovorimo.

Zajtrk, naš prvi obrok, opredeli naš dan in naše počutje. Posežemo za nečim hitrim in lažjim ali vložimo malce truda za to kaj vnesemo v naše telo? Priporočeno se je izogniti bližnji pekarni in rajši doma skuhati jajca, izbrati jogurt namesto visokokaloričnega napitka, poseči po semenih, rjavemu kruhu, žitaricam, svežemu sadju itd.

Moramo se rešiti slabih navad in telesu nuditi nove, zdrave zamenjave za hitro hrano. Pomembno je izločiti odvečni sladkor ter slabe ogljikove hidrate in maščobe. Povečati vnos dobrih (zdravih) maščob in razporediti hrano skozi dan, z večjim kalorijskim vnosom dopoldne in manjšim zvečer.

Kaj se pa skriva v naših omaricah in predalih doma in v službi? So to sladkarije in slani prigrizki ali suho in sveže sadje, semena, oreščki…? Bodimo pozorni na zalogo naših prigrizkov in se osredotočimo na njihovo kvaliteto. Naše telo bo zelo hvaležno in seveda naš um.

Popoldanska želja po sladkarijah je rezultat padca energije in glukoze v možganih, česa se lahko izognemo z vnosom zdrave in kvalitetne hrane ob zajtrku in kosilu.

Moramo se naučiti ločiti dobre in slabe maščobe kot na primer nerafinirana olja: olivno, bučno, laneno ter repično olje. So izvor rastlinskega omega 3, vsebujejo dober delež omega 6, so izvor nevtralne omege 9 in vitamina E ter zaželenih kislin. So najboljša, če jih zaužijemo brez pogrevanja in jih na koncu dodamo k obroku. Ne smemo tudi pozabiti na dobre izvore zdravih maščob, kot so to na primer plodovi oreškov, avokado, chia, lanene in bučne semenke…

Zelo pomembno je tudi razporediti beljakovine skozi dan, od našega prvega obroka, saj imajo pomembno vlogo pri pravilnemu delovanju našega organizma. Vendar pri vnosu beljakovin ne smemo pretiravati, saj naše telo lahko izkoristi le omejene količine po obroku. Dobro pravilo katerega se je najboljše držati je meritev zrezka na podlagi naše velikosti dlani – nič več in nič manj. Pretiravanje ni nikoli dobra ideja, saj prevelik vnos beljakovin živalskega izvora ustvarja obremenitev na naše telo in ima lahko slabe posledice na naše zdravje (razna vnetja, zakisanost telesa, sklepna vnetja, več vrst raka, pospešeno staranje). Zato je pomembno vnašati več vrst beljakovin – konoplja, metuljnice, semenke in oreščki, žitarice, kvinoja.

 

Ni samo pomembno KAJ ampak tudi KAKO?

 

V vašem hladilniku se lahko nahaja najbolj zdrava hrana na svetu, vendar če jo pripravite na nezdrav način, »ubijete« vse njene prednosti in s tem zaužijete nezdrav obrok. Praženje in cvrtje zamenjajte za druge oblike kot so to na primer pečenje v pečici ali na grilu oziroma s pomočjo pare.

 

In še za konec – SLADKOR

 

Zavestno omejite količino sladkorja, ki ga zaužijete dnevno. To nebi smelo biti več kot 12 čajnih žlic, oziroma 10% našega dnevnega kaloričnega vnosa. Lahko je paziti pri dodajanju sladkorja v jutranjo kavo, ampak bodite previdni pri skritih sladkorjih, kot jih najdemo v raznih omakah, jogurtih, sadnih sokovih, kruh in peciva, prigrizki in podobno.

 

Povzetek…

 

Ob parih spremembah, katere se večinoma nanašajo na izločanje hitre in predelane hrane, lahko brez malo slabe vesti uživate v prihajajočih se praznikih.

Pozornost pa lahko osredotočite na naslednje:

 • Kalorijski vnos skozi dan
 • Delež makrohranil v obrokih
 • Način obdelave hrane
 • Glikemični indeks pri ogljikovih hidratih
 • Možni problem pri inzulinski rezistenci (metabolni sindrom)

 

Ne omejujte svojih izivov. Raje izzovite svoje omejitve!

 

LJUBLJANA – pri tem vam želimo pomagati in vam razširiti znanje, zato vas vljudno vabimo na BREZPLAČNI seminar, kjer vam na primerih in nasvetih želimo pokazati kako se lažje približati zdravi prehrani in s tem zdravemu načinu življenja. Več o seminarju i kako se prijaviti si lahko preberete tukaj!

Uživajte v praznikih in bodite brez skrbi…v torek, 23. aprila vam odkrijemo vse kaj morate vedeti o prehrani in zdravem načinu življenja.