»Enostavno ne morem shujšati!« – vam je že znan ta stavek? Kljub temu, da trenirate in pazite na prehrano, odvečni kilogrami enostavno ne gredo dol. Vaša postava je še zmeraj enaka in iz dneva v dnev ste samo še bolj frustrirani in jezni. Počasi zgubljate voljo in samo je vprašanje dneva ko se boste vrnili na stara pota.

A je možno, da vam genetika toliko nagaja? Ali mogoče obstaja kakšen drug razlog za to zoprno situacijo?

Imamo eno dobro in eno slabo novico.

Dobra novica je da niso krivi geni, kar pomeni da se še vedno lahko situacija izboljša.

Slaba novica je ta, da…pač morali boste narediti določene spremembe, če si želite doseči enkratne rezultate.

Če ste se pripravljeni v naslednjih vrsticah odkrijemo 3 resnice zakaj ne morete shujšati.

 

RESNICA št. 1 – SPANEC

Ne bomo vam lagali, da lahko med spanjem čudežno shujšate in utrdite svoje telo. Je pa dober spanec zelo pomemben faktor pri uravnavanju telesne teže in ohranjanju zdravega telesa.

Številne raziskave so pokazale, da je zadostna količina spanca nujno potrebna za preprečevanje nabiranja odvečne teže. Tisti, ki na noč ne spijo dovolj, so bolj nagnjeni k pridobivanju odvečnih kilogramov. Zato le poskrbite, da vsako noč spite od 7 do 8 ur.

Pomanjkanje spanja vpliva na hormonsko regulacijo apetita. Ob pomanjkanju spanja se raven hormona leptina zniža, nivo grelina pa poviša.

Leptin je hormon, ki zmanjšuje apetit in občutek lakote, grelin pa spodbuja apetit in željo po vnosu hrane. Zato imate ob manjšem izločanju leptina in povišanem izločanju grelina močnejši apetit in ste bolj lačni.

Prekratek spanec tako lahko delno krivimo za nepotešljivo lakoto in željo po sladkorju, škrobu in slanih prigrizkih.

Vsak je že na svoji koži izkusil, kako se počuti po neprespani noči. Ne samo, da se počuti brez energije – vsi okoli njega vedo, da je vstal na levo nogo. Za vsako malenkost sitnari, brez razloga povzdiguje glas, ne more se zbrati, za volanom je živčen in doma ga vse moti. Ko človek premalo spi, to za telo predstavlja stres.

Kortizol vso hrano spremeni v maščobne zaloge

Povišan kortizol poskrbi, da je telo v neprestani napetosti, vso hrano spremeni v rezerve sladkorja, kar vodi v pridobivanje maščobnih oblog in v nezmožnost hujšanja. Če ste v neprestanem stresu, kortizol povzroča pridobivanje maščob predvsem na predelu trebuha. Če je stresni hormon kortizol tudi zvečer previsok, se ne morete umiriti in predvsem ne morete zaspati. V spanju poteka obnova telesa, vi pa se prav zaradi pomanjkanja spanja ne morete obnavljati.

Za začetek se v posteljo odpravite kakšno urico bolj zgodaj in vsaj včasih potegnite jutranje spanje. Po dveh urah trdnega spanja se začne sproščati rastni hormon, ki povzroča preoblikovanje telesa medtem ko spite.

Izogibajte se močni svetlobi pred spanjem. Ritem spanja in budnosti je uravnavan s svetlobo. Močna, zlasti modra svetloba zavira tvorbo melatonina, hormona, ki uravnava ritem spanja in budnosti. Ob svetlem zaslonu tabličnega računalnika boste zaradi tega težje zaspali.

Izklopite elektronske naprave. Branje sporočil pred spanjem negativno vpliva na spanje. Poskrbite, da vas med vašo določeno redno uro in jutranjo budilko ne bo zmotil pozen sms ali opomnik na koledarju.

Vzpostavite primerno spalno okolje. Poskrbite za temo in tišino. Idealna temperatura za spanje je 16–21 °C. Zagrnite zavese.

Pred spanjem se izogibajte alkoholu, kofeinu, cigaretam in težkim obrokom. Brez njih bo vaš spanec bolj kakovosten. Najkasneje 2–3 ure pred spanjem zaužijte uravnotežen obrok, ki ne bo pretirano začinjen, slan ali masten.

 

RESNICA št. 2 – ENAKA VADBA

Veliko ljudi telovadi na enak način, z enakimi vajami, v enakem vrstnem redu, z enako kilažo na utežeh … Dan za dnem ponavljajo enako rutino, potem pa se sprašujejo, zakaj ne beležijo želenih rezultatov. Ključ je v spremembi.

Ko nekaj časa izvajamo isti program vaj in ne čutimo več utrujenosti ali bolečin v mišicah, je čas, da povečamo intenzivnost vaj. Če želimo povečati mišično maso, delamo z večjimi obremenitvami, če delamo z manjšimi utežmi, pa povečajmo število ponovitev za lepšo obliko mišic. Med kardiotreningom poskusimo teči ali kolesariti malce hitreje ali vnesti več intervalnih vaj. Naše telo se namreč nenehno prilagaja: če nekaj počnemo iz dneva v dan enako, se preprosto ne bo več potrudilo.

Poleg tega, da moramo povečati intenzivnost treninga, je priporočljivo opravljati čim bolj različne vaje. Dobro telesno pripravljeni ljudje ne delajo ves čas enakih vaj, ampak opravljajo t. i. funkcionalne. Če ves čas delamo enake počepe in vaje za bicepse, s tem povzročamo neravnovesja v telesu, da ne omenjamo tega, da je vedno enaka vadba preprosto dolgočasna. Poskusimo kaj novega. Če tečemo, lahko tečemo z utežmi v rokah. Če delamo le z njimi, se lotimo joge ali pilatesa, da uskladimo moč in fleksibilnost. Saj ni treba početi vsega naenkrat, priporočljivo pa si je postavljati nove izzive.

Še ena velika napaka, ki jo opazimo pri številnim posameznikov je, da se takoj zaženejo k tekaški stezi, k utežem s počepi ali k utežem za roke. Premalo pa se posvečajo manjšim mišičnim skupinam,  ki nam omogočajo, da sploh lahko izvajamo takšen trening in druge fizične aktivnosti. Te mišice, ki jih pogosto zanemarjamo, ne bodo več delovale optimalno, če bomo ostale preobremenili, obstaja tudi nevarnost poškodb. Začetek treninga posvetite manjšim mišičnim skupinam in s tem preprečite poškodbe.

Vedno je tudi dobro, da treniramo z nekim namenom, pa naj bo to zato, ker si želimo shujšati, ali pa zato, ker si želimo, da bomo pri 100 letih še vedno vitalni. Vedno trenirajte po pameti, ne delajte počepov samo zato, ker ste slišali, da so dobri, delajte jih tako, da boste čutili svoje mišice, zraven napnite še trebušne mišice in pazite na dihanje. Na tak način boste kurili več kalorij in dosegali boljše rezultate.

Bonus nasvet: premalokrat delamo vaje z lastno težo, zato poskrbite, da na svoj urnik vključite npr pull up vajo na drogu za dvigovanje (lahko si pomagate s stopnico).

 

RESNICA Št. 3 – NEPRAVILEN KALORIJSKI VNOS

Verjetno ste prvo pomislili na prevelik kalorijski vnos, ampak do težave lahko pride tudi če zaužijemo premalo kalorij.

Za začetek morate razumeti, da je vašemu telesu čisto vseeno, kako ste videti in ga skrb “zakaj ne morem shujšati” sploh ne zanima. Veliko bolj mu je v interesu, da lahko čim dlje preživite. Zato z veseljem kopiči zaloge energije v maščobnih celicah za hude čase. In samo, ko se počuti absolutno varno, je pripravljeno to zalogo zmanjšati.

Pa tudi tedaj bo vedno prej poskusilo zmanjšati lastno porabo energije. Z veseljem bo raje upočasnil metabolizem, tako da bo (med drugim) zmanjšalo količino mišic. Mišice so pa naš največji porabnik energije in skrbijo da izgubljamo odvečne maščobe tudi v stanju mirovanja. Idealen scenarij je, da tudi ko počivamo in gledamo televizijo, naše telo kuri maščobo. Brez mišic žal ne bo šlo. In če ne zaužijemo dovolj kalorij, izgubili smo svojo največjo pomoč za uspešno preobrazbo.

Kilogrami se topijo le do določene točke, saj organizem ob konstantnem pomanjkanju energije preklopi na varčevalni način, metabolizem se povsem upočasni, telo se na določeno količino kalorij prilagodi, s tem teža ostaja enaka.

Veliko vlogo pri tem igra tudi ščitnica. Ta žleza se na preskop kaloričen vnos odzove s skromnejšim izločanjem hormonov, ki vplivajo na presnovo. Ta zato deluje počasneje kot bi, če bi zaužili primerno količino živil.

Da bi se vsem tem nevšečnostim izognili, svetujemo razporeditev obrokov preko celega dneva, nikoli jih ne izpuščajte in bodite v prid dobre presnove pozorni na to, da med njimi ne bo minilo preveč časa. Hkrati poskrbite, da bodo v prehrani zastopane vse skupine živil in nujno potrebne hranilne snovi.

Seveda, če je pa kalorijski vnos previsok, ne moremo pričakovati izgubo telesne teže oz. odvečnih maščob.

Telo rabi točno določen kalorijski vnos, ter pravilno razmerje makrohranil, da bi ustvarilo svoj cilj in prišlo do idealne teže. Vse kaj je preveč ali premalo nas oddalji od cilja in ne moremo pričakovati noro dobre rezultate.

Kako ste lahko sigurni, da zaužijete pravilen kalorijski vnos?

Če naredite pravilen izračun in vsak dan sproti seštevate kalorije ki ste jih vnesli, potem ste lahko sigurni da vse delate prav.

Je pa res, da je to zelo zoprno in zamudno delo in obstaja velika verjetnost, da boste z časom prenehali s tem. Dejstvo je, da enostavno nimamo časa za take izračune, organizacije obrokov in sledenje vsakemu grižljaju. Vsakodnevne obveznosti, pester urnik in nenačrtovani dogodki nas z lahkoto vržejo iz tira in spet se počutimo izgubljeno v kalorijah, obrokih, jedi…tehtnica pa spet postane naš sovražnik št.1.

 

Naj bo to naša skrb!

Kaj pa če bi se odločili vse prepustiti nama in brezskrbno uživati v hrani vedoč, da smo poskrbeli za pravilno količino kalorij za vsak vaš obrok?

Brez razmišljanja kaj in kako…

brez skrbi ali ste na pravi poti…

brez ogromnih investicij v svetovanje, izdelavo jedilnika in nakupovanja dragih sestavin.

Za samo 19 eur dobite personalizirani jedilnik totalno drugačen od vseh ostalih!

Zakaj?

Ker je ta jedilnik narejen z višjim ciljem – naučiti vas kako kombinirati živila, v katerih količinah in v kakšnem razmerju.

Ko se enkrat naučite osnovna pravila o makrohranilih in z že narejenimi izračuni za vaše kalorijske potrebe, vsak naslednji obrok je lahkoten in enostaven za pripravo.

Kliknite tukaj in si zagotovite svoj personalizirani jedilnik že zdaj!

Zakaj nebi ostvarili svoje cilje in končno izgubili odvečne kilograme? Zakaj ne bi z veseljem stopili na tehtnico ker veste, da bo pokazala odličen rezultat. In končno….zakaj se vaš trud in trdno delo nebi izplačali?

En klik na jedilnik naredi konec vsem napakam ki vas ločijo do vaše sanjske postave in tistemu vprašanju “Zakaj ne morem shujšati?”.