Najnovejše raziskave otkrivajo, da ti lahko nekaj majhnih sprememb v tvojem življenjskem slogu pomaga pospešiti metabolizem in te napolni z energijo. Tukaj so načini kako pospešiti metabolizem na pravi način.

Presnova ali metabolizem, preprosto povedano, je skupno število kalorij, ki jih tvoje telo pokuri vsak dan. 65% teh kalorij se porabi v 24 urah, 7 dni v tednu, za funkcije kot so dihanje in prekrvavitev – najpomembnejši porabniki so tvoji možgani, jetra, srce in ledvice – še 10 odstotkov pa je namenjenih procesu prebave hrane. Preostalih 25 odstotkov kalorij, ki jih porabiš, lahko pripišeš telesni aktivnosti, ki jo opraviš v enem dnevu – ne le cardio trening, ampak vsak tvoj gib, vključno s stanjem v vrsti ali joga tečaj.
Dobra novica: Ni vse v genetiki. V nadaljevanju je opisano, kako pospešiti metabolizem z nekaj spremembami v svojih dnevnih navadah – od treningov do načina prehrane.

 

#1 Združi vaje za moč in cardio

Presnova se sčasoma upočasni. Metabolizem se vsako desetletje zmanjša za 2 do 4 odstotke, saj nagibamo k izgubi mišične mase.
Svojo skupno porabo energije lahko ohraniš, tako da združiš trening za moč in aerobno aktivnost. Nelsonove študije iz devetdesetih let prejšnjega stoletja so pokazale, da je dvakrat tedenska shema 8 do 12 vaj za odpornost povečala moč žensk za 75 odstotkov v enem letu, kar pomeni, da so pridobile več mišičnih vlaken, ki spodbujajo metabolizem.

Vsaka vadba je potencial, kako povečati metabolizem, ne samo med njo, ampak tudi po njej. Ena študija je pokazala, da je 50-minutna rutina z utežmi prinesla dodatno porabo 14 kalorij. Med seti dodaj kardio vaje ali skrajšaj počitek.

 

#2 Uživaj več beljakovin

Pretvorba beljakovin iz hrane v gorivo v tvojem telesu zahteva več energije kot ogljikovi hidrati. Prehrana z več beljakovinami vodi do večjega izgorevanja kalorij.

Aktivne ženske potrebujejo približno 1,6 grama beljakovin na kilogram telesne teže, kar je več kot 100 gramov beljakovin na dan, pravijo strokovnjaki.

Uživanje pet do šest mini obrokov na dan in vključevanje pustega vira beljakovin, kot so sir z nizko vsebnostjo maščob, fižol, piščanec, ribe ali arašidovo maslo, je odličen način za pospeševanje metabolizma in ohranjanje energije čez dan.

Se sprašuješ, kako povečati metabolizem z beljakovinami? Študije kažejo, da ljudje, ki jedo zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin, dlje obvladujejo lakoto in boljše kontrolirajo svojo težo. Prav tako poskusi v svojo tedensko rutino vključiti omenjena zdrava živila z visoko vsebnostjo beljakovin, ki so nujna za vsako dieto. Svetujemo tudi redno uživanje spiruline – izjemno zgoščeno obliko hranilnih snovi, ki je prava zakladnica zdravja.

 

#3 Postani ljubitelj zelene kave

Izogibaj se gaziranim pijačam, alkoholu in kaloričnim pijačam. Ne samo, da se zaradi njih počutiš napihnjeno in utrujeno, ampak so pravo nasprotje od tega, kako pospešiti metabolizem.

Klorogenska kislina v zeleni kavi pomaga topiti maščobe in preprečuje absorpcijo sladkorja v telesu. Kofein v zeleni kavi deluje proti fizični in mentalni utrujenosti, nas ohranja budne, aktivne in pozorne skozi celoten dan. Če zeleno kavo uživamo vsakodnevno se lahko rešimo kronične utrujenosti. Zelena kava pomaga tudi pri aktiviranju sposobnosti jeter da izločijo maščobe, škodljive kisline, kemikalije in zniža raven holesterola.

 

#4 Pij več vode

Voda resnično dobro vpliva na telo. Pij veliko tekočine, ker bo dehidrirano telo upočasnilo metabolizem in povečalo lakoto.

Svojo brezalkoholno pijačo polno sladkorja, nadomesti s vodo brez okusa. Če pa res ne maraš okus vode, vedno jo lahko popestriš s odličnim baobabom v prahu. Ne samo da bo voda dobila bolj prijeten okus, baobab tudi ponuja bogastvo zdravih mikrohranil in je močan pripomoček za ohranjanje kostov, krvi, kože in srca v formi. Vse v enem!

 

#5 Več manjših obrokov

Če preskočiš obrok, se postaviš na pot do posta, kar telesu signalizira, da upočasni metabolizem.

Priporočajo se vsaj tri do štiri obroka na dan. Na ta način ohraniš svoj metabolizem in se izogneš prekomernim porcijam.

 

#6 Naj sadje in zelenjava postanejo tvoji najboljši prijatelji

Še en ključni korak tvojega načrta »kako pospešiti metabolizem«: povečaj količino pridelkov in zmanjšaj količino predelane hrane. Tvoja presnovna stopnja je lahko nekoliko višja če uživaš večinoma nepredelano ali zelo rahlo predelano hrane v primerjavi z prehrano z visoko vsebnostjo predelane hrane. Kadar koli je mogoče, uživaj zelenjavo in sadje, ki vsebujeta veliko vlaknin, kot so brstični ohrovt, brokoli, hruške in maline. Če nisi ljubitelj zelenjave, lahko poskrbiš za zadosten vnos vlaknin s pomočjo Psiliuma. 

 

#7 Dodavaj pekoče začimbe

Jedi, ki vsebujejo čili (svež ali posušen), lahko pospešijo tvoj metabolizem. Zakaj? Ker čili vsebuje kapsaicin, spojino, za katero študije kažejo, da pomaga pri izgorevanju maščob in zaviranju apetita. Če se sprašuješ kako pospešiti metabolizem, začni dodajati čili juham in enolončnicam ali jih uporabi za guacamole umako in salso.

 

S ovimi preprostimi triki ti bo na poti do idealne teže uspelo. Še več, ko bo poskrbljeno za zdrav metabolizem, se bo ustavila tvorba prekomerne telesne maščobe.