Hormonsko neravnovesje  najpogostejše pomeni menopavzo, težave z nerednimi menstruacijami, težave z zanositvijo, odsotnost ovulacije, premajhno delovanje ščitnice, depresijo, pomanjkanje libida, inkontinenco, debelost in izgorelost.

Pri ženskah prihaja do največ hormonskih neravnovesij med 30. in 50. letom, pri moških pa po 45. letu.

Stres, neuravnotežena prehrana, premalo spanja, hormonski motilci iz okolja, različna zdravila ter premalo trenutkov zase … Vse to lahko pripelje do najrazličnejših težav, ki jih na prvo žogo kdaj pa kdaj sploh ne povežemo s hormoni.

 

Hormonsko neravnovesje vpliva na naše duševno, fizično in čustveno zdravje.

Ti kemični sli igrajo pomembno vlogo pri nadzoru našega apetita, teže in razpoloženja. V normalnem in zdravem stanju, endokrine žleze proizvajajo natančno količino vsakega hormona, ki je potreben za različne procese v telesu. V današnjem času pa je hormonsko neravnovesje vse pogostejša težava odraslih in tudi že otrok, saj je naše moderno življenje preobremenjeno z različnimi dejavniki, ki vplivajo na neravnovesje hormonov.

Rezultat tega je pa čedalje večja utrujenost, akne, neurejen menstrualni cikel, boleče menstruacije, PMS, glavoboli, suhost sluznic, pogosta vnetja …

 

Maca – za številne ženske (in tudi moške)  je pravo čudežno sredstvo.

Maca je tradicionalno znana kot adaptogena rastlina, ki telesu nudi podporo in uravnoveša njegovo delovanje. Uporabljajo jo tako moški kot tudi ženske, saj vsebuje številne ključne vitamine, minerale, encime in aminokisline, ki jih naše telo potrebuje še posebej takrat, ko je pod stresom.

Telo vrača v stanje njegove homeostaze, kar pomeni, da mu vrne naravno ravnovesje. Če se kakšen hormon izloča v preveliki količini, se lahko njegovo izločanje zmanjša, če pa ga je premalo, pa se lahko njegovo izločanje pospeši. Hormonski oz. endokrini sistem je namreč mreža žlez in organov v telesu, ki proizvajajo hormone, ti pa so pomembni za delovanje skoraj vseh celic v telesu. Vplivajo na metabolizem, počutje in številne vitalne funkcije. Ravno zato je zelo pomembno, da je naš hormonski sistem v ravnovesju in pri tem nam lahko pomaga tudi maca.

 

Maca je zaradi svojega delovanja na hormone prava zaveznica žensk.

Ubijalski PMS, boleče menstruacije, hormonski glavoboli – vse to lahko postane z rednim uživanjem mace preteklost. Različni testi so pokazali, da lahko maca uravnava tudi težave, povezane s plodnostjo in to tako pri ženskah kot tudi pri moških. Zelo priporočljiva je torej za vse, ki si želijo postati mamice.

Koristi tako mlajšim ženskam kot tudi tistim v zrelih letih. Ker uravnava razpoloženje in s pomočjo različnih mehanizmov, ki vključujejo uravnavanje sladkorja v krvi in oskrbe z različnimi pomembnimi mikrohranili, poskrbi za višji nivo energije, je izredno primerna za vse, ki se bojujejo z utrujenostjo.

Ženskam pomaga, da je prehod iz rodne dobe v menopavzo čim lažji, kasneje pa študije kažejo tudi veliko manj težav, ki so značilne za menopavzo. Od vročinskih valov in slabega razpoloženja se je na ta način poslovila že prenekatera zadovoljna uporabnica mace.

 

Maca ima kar 8 super moči

1. Zakladnica hranil

Korenina mace je bogat vir kompleksnih ogljikovih hidratov in telesu zagotavlja več kot 10% beljakovin, saj sestoji iz kar 19 aminokislin. Prav tako vsebuje obilico vitamina B (še posebno vitaminov B1 in B2, ki poskrbita za dvig energije in lažji boj s stresom), C in E ter nešteto mineralov, vključujoč železo, kalij, magnezij, cink, jod in kalcij. Maca je za nameček tudi vir dietnih vlaknin in esencialnih maščobnih kislin, vključujoč linolensko.

2. Popestritev spolnega življenje

Maca se pogosto uporablja tudi za izboljšavo spolnega življenja moških in žensk. Poskrbi namreč za dvig libida in izboljšano vzdržljivost. Obenem uravnovesi hormone in poveča plodnost.

3. Več energije

Že po nekaj dneh jemanja mace lahko opaziš precej več energije. Znana je tudi po tem, da izboljša vzdržljivost. Za boljše rezultate jo jemljejo številni športniki. Če se ti zdi, da ti nenehno nagaja utrujenost, poskusi maco in spremljaj, če ti pomaga. Že majhna količina je lahko natančno to, kar potrebuješ za boljše počutje!

4. Izboljša splošno zdravje

Maca tvojemu splošnemu zdravju pomaga na številne načine. Dovaja železo in pomaga obnavljati rdeče krvne celice, kar pomaga v boju proti anemiji in kardiovaskularnim boleznim. Maca poskrbi za zdrave kosti in zobe ter omogoča ranam, da se hitreje zacelijo. Če jo uporabljaš v kombinaciji z dobro vadbeno rutino, boš kmalu opazili/a tudi povečano mišično maso.

5. Za lepšo kožo

Številni ljudje jemljejo maco zaradi težav s kožo, saj nekaterim pomaga pri lajšanju težav z aknami in mozolji. Še dodatna prednost je, da zmanjša občutljivost tvoje kože. Maca lahko tvoji koži pomaga premagovati ekstremne temperature, pa naj gre za vročino ali mraz.

6. Ohranja zdravo telesno težo

Maca je dobra novica za vse, ki se radi sladkate z ogljikovimi hidrati, hkrati pa želite ohraniti primerno težo. Uživanje mace namreč pospešuje presnavljanje ogljikovih hidratov. Z veliko vlakninami, ki pospešujejo prebavo, pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa.

7. Ravnovesje razpoloženja

Če te preplavljajo tesnoba, stres, depresija ali pa imaš težave z nihanjem razpoloženja, ti maca lahko pomaga pri lajšanju teh simptomov, čeprav trdnih dokazov o tem ni. Nekateri uporabniki poročajo o izboljšanji mentalni energiji in boljši koncentraciji.

8. Zavira staranje

Naše telo sestoji iz bilijonov celic. Starati se začnemo, ker se v naših celicah sčasoma nakopičijo poškodbe prostih radikalov, ki jih povzroči cela vrsta dejavnikov, vključno z metabolizmom, nezdrav način prehranjevanja, okolje, onesnaženost, UV žarki, stres, alergije, pesticidi, sevanje in izčrpanost. Zaradi omenjenih stvari postanejo atomi ali molekule, ki tvorijo celice nestabilni, kar pripelje do pospešenega staranja in številnih bolezni. Fitokemikalije, flavanoli, glukozinati in izotiocianati v maci pa vsi vsebujejo antioksidativne lastnosti, ki se pomagajo boriti proti prostim radikalom, saj jih uničujejo in zatirajo njihov nastanek.

 

Toda kakšno maco izbrati?

V poplavi različnih izdelkov je kdaj težko presoditi, katero maco izbrati. Dobro je, da pazimo na njeno poreklo, saj je le maca iz Peruja zaradi specifičnih podnebnih razmer resnično kakovostna in vsebuje vse, kar koristi našemu telesu.

Maca naravno vsebuje precej škroba, zaradi česar je nekoliko težje prebavljiva, poleg tega pa številnim ne ustreza njen precej specifičen okus.

Pri nas lahko najdeš maco v tabletah – takega preprostega jemanja se bodo razveselili tudi vsi, ki se zavedajo, kako ogromen potencial na zdravje ima maca, pa ne marajo njenega precej specifičnega okusa. Maca v tabletah je namreč popolnoma nevtralnega okusa oz. se le-tega ne čuti.

Le tri tablete na dan z nekaj vode sta potrebni, da bi občutili blagodejne učinke starodavne gomoljnice. Premagaj hormonsko neravnovesje in si pomagaj na naraven način!