Nimaš na voljo preveč časa in zato se pogosto sprašuješ, kako porabiti največ kalorij v najkrajšem možnem času?!

Ali pa se je na tvojem urniku pojavilo nenačrtovan cheat meal in zdaj želiš te kalorije porabiti čim hitreje?

Mogoče iščeš nove izzive, ki bodo prispevali k večji porabi kalorij?

Na pravem si mestu, saj danes odkrivamo, kako porabiti največ kalorij s pomočjo 4 zanimivih vadb.

 

# 1 TABATA

Tabata je kratek, a intenziven slog vadbe, ki je sestavljen iz vaj z lastno težo, kot so skleki, burpees in počepi. Struktura programa je precej preprosta: z najmočnejšo intenzivnostjo vadi 20 sekund in počivaj 10 sekund, dokler ne opraviš 8 krogov.

Obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko vadba s tabato porabi do 15 kalorij na minuto ali 400 kalorij v pol ure. Zaradi tega je trening tabate eden najhitrejših načinov za povečanje metabolizma in porabo kalorij.

 

# 2 PRESKAKOVANJE KOLEBNICE

Vsi se spomnimo, da smo kot otroci preskakovali kolebnico in ​​poskušali videti, koliko skokov bi lahko naredili, ne da bi se ustavili ali se zmotili. Toda mnogi pozabljajo, da preskakovanje vrvi ni samo zabava za otroke, ampak je tudi odličen način za izboljšanje splošne kondicije.

Ta kombinacija treninga zgornjega in spodnjega dela telesa ni odlična le za kurjenje kalorij, temveč tudi za zdravje, delovanje srca in za izboljšanje koordinacije.

V pol ure preskakovanja kolebnice oseba, ki tehta 70 kg, porabi približno 360 kcal.

 

# 3 TEK V KLANEC

Vsa tri mišična vlakna (rdeča, bela in srednja) lahko koristijo tej vrsti treninga. Rdeča vlakna, ki so odgovorna za počasno in enakomerno krčenje mišic v daljšem časovnem obdobju, so za svojo energijo odvisna od aerobne presnove (oz. kisika). Nasprotno pa bela vlakna hitro reagirajo, vendar se hitro utrudijo, ker se zanašajo na anaerobne procese (brez kisika). In srednji tip združuje lastnosti rdečih in belih mišičnih vlaken.

Dejstvo, da tek v klanec hkrati vpliva na vsa različna mišična vlakna, je med tekači priljubljen in jim omogoča, da porabijo 10% več kalorij kot tek na ravni površini.

 

# 4 INTERVALNI TEK

Ko začneš teči, je dovolj enakomeren tempo. Toda čez nekaj časa, če se ne poveča teža treningov, bo nehalo napredovanje. Eden od učinkovitih načinov, kako se izogniti tej frustrirajoči situaciji, je intervalni trening, ki je odličen tudi za hujšanje.

Intervalni tek je sestavljen iz izmeničnih obdobij intenzivnega napora in aktivnega okrevanja. Intervalni tek se običajno začne z nekaj minutami teka, čemur sledijo enaka trajanja sprinta in lahkoten tek, ki običajno traja od 30 sekund do dveh minut. Intervalni tek lahko opraviš v samo 15 minutah! Odlična stvar pri intervalnem teku je, da naporen šprint ne le pokuri kalorije, ampak tudi spodbudi učinek porabe kalorij po treningu.

Intervalni trening lahko uporabimo v več različnih vrstah športov, kot sta plavanje in kolesarjenje, a tek je še vedno najboljši način za porabo kalorij.

 

Ti si na vrsti…

Predstavili smo ti te 4 treninge in odkrili, kako najhitreje porabiti kalorije. Verjamemo, da ti bodo pomagali in razbili monotonost obstoječih treningov.

Seveda moramo poleg treninga vedno poudarjati tudi pomen prehrane. Pogosto zanemarimo pomembnost medobrokov in posežemo po kalorično bogati hrani, hranilno pa zelo slabi. Izogni se takim napakam in si oglej 5 odličnih prigrizkov tukaj.

Uživaj v aktivnem in zdravem vsakdanu!