V hladnih zimskih dneh se pogosto počutimo nezadovoljni in depresivni. Kratki dnevi, malo sonca, megla, mraz … vse to vpliva na to, kako se počutimo. Po veselem decembru, ko se zniža vsa evforija, ujamejo nas sivi dnevi in vsakodnevne obveznosti.  Brezskrbno poletje se pa zdi še precej daleč.

Za dvig razpoloženja in nasmeh na obrazu, nam lahko pomaga tudi prehrana. Hrana ni le vir energije. Z uživanjem pravih živil, lahko vplivamo na zdravje, videz, srečo, mirnost, zadovoljstvo itd. Samo natančno moramo vedeti, kaj naj uporabimo.

Naslednjič, ko se boste počutili malce žalostni in brez energije, odpravite se v trgovino in izberite naslednje izdelke:

  • perutnina,
  • riba,
  • pusto meso,
  • stročnice
  • špinača
  • banane
  • posušeni dateljni,
  • ovseni kosmiči in
  • oreščki.

To so živila, ki vsebujejo veliko triptofana, pomembnega gradnika za hormon sreče. Vsekakor pa triptofan lahko učinkuje kot prinašalec dobre volje le skupaj z ogljikovimi hidrati, ker le takrat prispe v možgane. Dobri ogljikovi hidrati so v polnozrnatem kruhu, naravnem rižu ali bananah. Nasitijo za dolgo časa in obdržijo raven sladkorja stabilno. Če se ta zmanjša, hitro reagiramo razdraženo.

Če želite storiti še kaj, sezite po svežih zeliščih z dragocenimi eteričnimi oljiRožmarin podarja veselje do življenja, timijan daje nov pogum, žajbelj razveseljuje in peteršilj skrbi za pozitivno razmišljanje. Na dobro počutje vplivajo tudi cimet (preganja strah, skrbi in tesnobo), lovor (pomaga pri preobremenitvi), gorčica (spodbuja optimizem), mak (krepi živce), jagodičje in med (pomirja).

Dobra spodbujevalca razpoloženja sta zdaj tudi čili in ingver. Njuna ostrost v živčnem sistemu sproža dražljaje, ki skrbijo za povečano sproščanje hormonov sreče. Možgani si namreč razlagajo pekočo ostrino kot bolečino, organizem pa posledično sprosti hormone sreče (endorfine), da bi s tem ublažil ‘bolečino’.

 

Bistveni za dobro počutje so tudi vitamini in minerali

Vitamin B3 (niacin)

Ta vitamin je nadvse pomemben za normalen pretok energije po telesu. Že majhno pomanjkanje lahko povzroči depresijo, razdražljivost, preobčutljivost in slabo prebavo. Do pomanjkanje vitamina B3 lahko pride tudi zaradi čezmernega pitja alkohola. Naravni viri vitamina B3 so repa, svinjina, piščančje meso, fižol in ribje olje.

Vitamin E

Ta mogočni vitamin vsebujejo polnovredna žita, oreški, semena ter sadje in zelenjava, kot sta špinača in avokado. Vitamin E je močan antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Znano je, da bolnikom z ugotovljeno depresijo pogosto primanjkuje vitamina E, zato skrbite za svoje duševno zdravje tudi s tem, da telesu zagotovite zadostne količine vitamina E. Več o pomembnosti antioksidantov najdete TUKAJ

Kalcij

Kalcij je močno orožje v boju proti stresu in tesnobi. Raziskave kažejo, da pomaga tudi pri poporodni depresiji. Ljudje, ki nimajo dovolj kalcija, se pogosteje pritožujejo nad težavami s spanjem, utrujenostjo in slabim razpoloženjem. Kalcij je naravna pomoč za boljši spanec, najdemo pa ga v mleku in mlečnih izdelkih ter v zeleni listnati zelenjavi. Vsebujejo ga tudi brokoli, tofu, sezamova semena in pomarančni sok z dodanim kalcijem.

Železo

Pomanjkanje železa povzroča utrujenost, pomanjkanje energije in slabokrvnost, zlasti pri ženskah. Umetnih nadomestkov železa nikar ne jemljite brez predhodnega posveta z zdravnikom. Železo vsebujejo naravni viri, kot so jetra, govedina, fižol, grah in lešniki. Telo lažje vsrka železo iz mesa, kot tisto iz zelenjave. Če ste vegetarijanec, lahko vsrkavanje železa izboljšate z uživanjem večjih količin vitamina C.

 

Kot smo že omenili, hrana, ki jo pojemo, vsekakor vpliva na naše počutje in razpoloženje.  Z zdravim prehranjevanjem se tako lahko izognemo mnogim telesnim boleznim, pozitivno pa vpliva tudi na psihično počutje – lahko spodbudi delovanje možganov ter nam da veliko energije.

In za konec…verjetno se sprašujete kje je čokolada?

Hrana za dobro počutje nam pomaga, da življenje jemljemo bolj zlahka. Sem v prvi vrsti sodi čokolada, seveda tista z visokim deležem kakava. Kakav namreč pripravi možgane do tega, da pomagajo proizvajati notranje zadovoljstvo in srečo, zato je priporočljivo vsak dan pojesti nekaj koščkov temne čokolade.

Uživajte pravo hrano in bodite veseli!