Napihnjen trebuh je v današnjem času tako pogosta težava, da jo poimenujemo epidemija.

In v sodobnem načinu življenja, s preveč stresa, s slabo in nekvalitetno hrano, s premalo gibanja, spanja in tekočine ter s preveč zdravili in dnevno izpostavljenostjo onesnaženosti, to sploh ni čudno.

Pri mnogih ljudeh je napihnjen trebuh posledica:

  • Neustrezne prebave proteinov
  • Nezmnožnosti razgradnje sladkorjev
  • Težave pri razgradnji ogljikovih hidratov
  • Neravnovesja črevesnih bakterij
  • Pomanjkanja encimov za razgradnjo maščob, beljakovin ali OH

Napihnjen trebuh je lahko posledica slabih prehranjevalnih navad, kot so uživanje hitre hrane, gaziranih pijač, preveč slane hrane, preskakovanje obrokov ali prenajedanje, ter uživanje živil, ki ponavadi povzročajo napihnjen trbuh (čebula, česen, zelje, brokoli, brstični ohrovt in stročnice).

Obstajajo primeri, ko zdravniki ne najdejo nobenega fizičnega vzroka, ki vodi v napenjanje in bolečino, ki spremlja takšno stanje.

V takih primerih gre največkrat za stres. Opazili so, da napihnjenost pri ljudeh, ki nimajo fizičnih vzrokov, izvira iz duševnega stanja. Natančneje, takšne tegobe se najpogosteje pojavijo zaradi stresa.

Obstaja povezava med možgani in želodcem. En del možganov je v celoti odgovoren za ta del človeškega telesa. Trebuh ima svoj nevrološki sistem, ki ga pogosto imenujemo drugi možgani, in če je človek pod stresom ali ima druge psihične težave, se vse to lahko odraža v trebuhu, pravijo znanstveniki.

Seveda bi bilo idealno ugotoviti vzrok in ga poskusiti odpraviti, medtem pa napihnjen trebuh lahko omilimo s 5 zelo preprostimi napitki.

 

ZELENI ČAJ

Nesladkan zeleni čaj poteši žejo, pospešuje presnovo in lahko deluje kot prebiotik (neprebavljive prehranske vlaknine, ki spodbujajo rast dobrih bakterij v črevesju, ki se posledično spopadajo z vso silo prebavnih težav, vključno z napihnjenostjo).

 

METIN ČAJ

Meta ima številne pozitivne koristi, med drugim pa lajša krče in sprošča telo. Zaradi tega je metin čaj popoln napitek za težave z napihnjenim trebuhom. Poleg tega, to zelišče izboljšuje prebavo maščob. Ko si privoščiš kakšen masten hamburger ali krompirček, si skuhaj še metin čaj in tako zmanjšaj napihnjenost, ki jo bosta povzročila.

 

VODA Z LIMONO IN KUMARO

Uživanje zadostnih količin vode pa tudi – morda paradoksalno – dejansko zmanjša zadrževanje vode v telesu. Prav to je pogost razlog napihnjenosti. Če ti je voda preveč »dolgočasna«, dodaj malo limoninega soka in nekaj rezin kumare. Poleg tega, da bo postala okusna osvežitev, bo citronska kislina spodbudila nastajanje želodčne kisline in aktivnost trebušnih mišic ter tako odpravila prebavne težave, kumare pa spodbujajo črevesje in preprečujejo zaprtje.

 

ANANASOV FRAPE

Ananas vsebuje encim bromelain, ki zmanjša napihnjenost, pomaga pri prebavi in zmanjšuje vnetje.  V mešalniku zmešaj skodelico polnomastnega mleka, nekaj ananasa, žlico lanenih semen in nekaj ledu. Kadar nimaš na voljo svežega ananasa, lahko uporabiš tudi ananas iz pločevinke. Takšna pijača lahko deluje kot razvajanje. A hkrati je zdrava in ti lahko pomaga zmanjšati napihnjenost trebuha. Dodatno pomagajo še lanena semena, ki pa imajo takšen učinek zaradi omega 3 maščobnih kislin.

 

SMOOTHIE IZ LUBENICE

Zaradi visoke vsebnosti vode in kalija je lubenica odlično zdravilo za napihnjenost. Poleg tega je nizkokalorična. Dodatna prednost je diuretično delovanje, ki pomaga pri izločanju toksinov iz telesa. Za ta okusen smoothie zmešaj naslednje sestavine:

3 skodelice sesekljane lubenice (brez koščic)
1 skodelica jagod
polovica srednje velike kumare
sok ene limone
5 ledenih kock

 

BONUS NASVETI

Pomagaj si z najmočnejšim naravnim razstrupljevalcem na svetuZeopureom!

Nase veže težke kovine in toksine, ki negativno vplivajo na zdravje, ter jih izloča iz telesa. Zahvaljujoč hidrofilnemu učinku pomaga zmanjšati bolečine v želodcu, lajša zgago in gastritis, odpravlja napenjanje in drisko ter preprečuje zaprtje.

Z uživanjem dragocene kamnine pridobimo moč za vsakdanje življenje, poklicno delo in šport.

Njegove druge prednosti in pozitivne učinke si oglej TUKAJ.

Še ena pomoč za urejeno prebavo, izgubo odvečne telesne teže in za boljše splošno počutje je Psilium.

Psilium se kot dodatek k prehrani uporablja pri težavah s prebavili, ki se kažejo predvsem v črevesju. Izredno visoka vsebnost vlaknin pomaga pri zaprtosti, odpravlja napihnjenost in daje občutek sitosti.

Ko zaužijemo indijski trpotec oz. psilium ta v črevesju formira gel ter ga očisti. Naše črevesje se s tem po naravni poti čisti in ostaja brez zastojev blata, ki sicer lahko povzročijo razna vnetja ali razrast slabih bakterij, ki lahko napadejo naše telo. Zakaj se priporoča, da psilium postane del tvojega vsakdana, preveri TUKAJ