Diete večinoma pomenijo omejevanje vnosa kalorij, da bi izgubili odvečne kilograme. V resnici je zelo preprosto: če v telo vnašamo manj kalorij, kot jih porabimo, s tem izgubljamo telesno težo. Vendar pa raziskave kažejo, da velik delež ljudi, ki prakticira diete, v končni fazi pridobi svojo začetno telesno težo oziroma se po koncu diete še zredi.

 

Jo jo efekt – rezultat vsake diete!

Yo-yo efekt (izmenično izgubljanje in pridobivanje teže) je najslabše, kar lahko storite za svoje telo in zdravje. Če nenadoma zmanjšate vnos hrane v svoje telo, bo telo, ki je narejeno za preživetje, upočasnilo metabolizem, da bi bolje shranjevalo zaloge energije.

Jo jo efekt nastane ker ste se držali diete, ki ni bila osebno prilagojena le za vas!

Ko se lotite izgube kilogramov je potrebno, da pomislite, kaj je res tisto, kaj si želite. In zakaj želite shujšati. Do jo-jo efekta pride v veliki večini primerov hujšanja brez strokovnega nadzora.

Za kratkoročen rezultat so na voljo kratkoročne rešitve. Te diete izločujejo nekatera živila (npr. beljakovinska dieta). Ključno je, da se vprašate, ali ste tako pripravljeni jesti celo življenje? Začetni visoki motivaciji sledi padec volje in lakota, pa tudi kilogrami.

Teža, ki jo izgubite v prvih tednih diete ni, kot verjamejo mnogi, zgolj nezaželena maščoba. Najprej izgubite glikogen (ogljikove hidrate, ki so shranjeni v jetrih), zato se počutite utrujene in imate manj moči, saj izgubljate mišično moč. Izgubite tudi veliko vode, zato se lahko počutite manj napihnjene in ste videti vitkejši, kljub temu, da imate enako količino maščob v telesu. In zato se, ko prekinete z dieto, lahko celo zredite, saj ne pridobite nazaj izgubljene maščobe, temveč poleg izgubljene tekočine in zalog glikogena pridobite še dodatne zaloge maščobe, takoj, ko začnete jesti normalno in začne vaše izstradano telo kopičiti zaloge.

Podoben učinek je, če se nagrajujete za pridno izgubo kilogramov – izgubili ste vodo, vi pa se ‘pregrešite’ in se nagradite z nečem, kar se v vašem telesu pretvori v maščobo. Iz tega razloga nobena restriktivna dieta ne more biti dolgoročno učinkovita, saj od vas zahteva, da se odrečete hrani, ki je ključna za naše preživetje.

 

3 razlogi zakaj so diete izguba časa

Tri glavne težave so s popularnimi shujševalnimi programi, ki se vsi pojavljajo, ker ne sledijo ugotovitvam dietetične znanosti:

1. Zanima jih samo izguba telesne teže, namesto da bi se pravilno lotili zmanjšanja odstotka telesne maščobe.
2. Ob splošnem hujšanju se izgubi veliko mišične mase, ki pa je glavna telesna komponenta za kurjenje maščobe.
3. Hujšanje poteka veliko prehitro, in sproži se telesni naravni obrambni mehanizem, ki povzroči kar največje ohranjanje maščobe.

 

Uporabite moč mišic!

Obdržati mišice je bistvenega pomena za izgubljanje maščobe. Telesna maščoba ima zelo majhno metabolno aktivnost in pokuri malo kalorij. Mišice so peč, kjer se kuri telesna maščoba. Manj kot imate mišic, manjša je vaša osnovna metabolična stopnja in težje boste izgubljali maščobo.

Vsak shujševalni program, ki posledično zmanjša količino mišične mase, je obsojen na propad!

Naslednji velik problem s komercialnimi dietami je večja stimulacija telesa, da kopiči maščobe, potem ko prenehate z dieto. Zaradi človeške želje po hitrih rezultatih, imajo shujševalne diete prenizke količine kalorij na dan (800-1.200 kcal). Podhranjevanje do te mere povzroča hitro izgubo maščobe in mišične mase. Telo ima vgrajen naravni obrambni mehanizem in prepozna izgubo maščob kot napad na svoje energijske rezerve, zato takoj sproži razne obrambne postopke.

Dva izmed obrambnih postopkov še posebej zdesetkata vaše napore, da se znebite maščob. Najprej vaše telo poveča količino in aktivnost encima lipoprotein lipaza, glavnega encima, ki se uporablja za zbiranje in shranjevanje maščob. Nato pa telo upočasni vašo osnovno stopnjo metabolizma, kar še dodatno zmanjša vašo sposobnost kurjenja maščob.

Aktivnost encima lipoprotein lipaza in upočasnjen metabolizem se nadaljuje še nekaj mesecev po zaključku hujšanja, ker si telo točno zapomni, koliko maščobe je imelo, in jo želi dobiti nazaj. Zato telo vzame in shrani vsako molekulo maščobe, ki jo pojeste, celo na račun manjše energije za telesno gibanje. Končni rezultat je poznana podietna utrujenost in volčji apetit, ki hitro povrne vsak dekagram izgubljene maščobe, plus še nekaj več za ‘garancijo’.

 

Še vedno razmišljate o dieti?

Večina ljudi je vsaj enkrat v življenju posegla po določeni dieti. In večina diet se je končala neuspešno.

Zakaj?

Ker smo želeli shujšati (odpraviti simptome), ne da bi se lotili vzroka, ki tiči ZA našim prekomernim prehranjevanjem.

Otroci se igrajo, ko so lačni, nekaj pojedo, nato stečejo nazaj k igri.

Odrasli pogosto jemo namesto ˝igre˝ oz. nečesa, kar bi nam prineslo zadovoljstvo, užitek in vzbudilo našo radovednost.

Nujno je lastno preizkušanje kaj nam odgovarja ter se moramo spodbujati, da raziskujemo sebe, se čudimo sebi in se učimo – od sebe.

Ob vseh teh trditvah pa večinoma pozabljamo najpomembneje: da smo si ljudje med seboj različni, da ni vse za vsakogar. Genetska zasnova in način življenja sta bistveni zadevi, po katerih se razlikujemo, in prav zato tudi v prehrani ne more za vsakogar veljati isto.

 

Kaj je rešitev?

V zadnjih letih se tako po vsej tej zmedi končno oblikuje nov pristop, ki govori o personalizirani prehrani, preventivi in življenjskem slogu nasploh. Ta upošteva specifike posameznika – kot posledice predispozicije in življenjskega stila. Da bi bil uspešen, mora biti sposoben izmeriti tako genetsko predispozicijo kot trenutno stanje posameznika ter na podlagi teh rezultatov potem svetovati, kaj posamezniku dejansko ustreza.

DanSanFit je zelo ponosen na svoje personalizirane jedilnike in to iz več razlogov:

  • fokus na učenje V cilju nam je da vas naučimo koliko & kako, oz. koliko kalorij točno potrebujete v enem dnevu, ter kako kombinirati živila. Po enemu tednu ste pripravljeni sami narediti svoje jedilnike in ne rabite več plačevati drugim. Skozi nasvete, informacije in odgovore na vaša vprašanja, po 7 dneh boste že sami vedeli kakšne količine so potrebne vašemu organizmu, ter kakšni so odnosi makrohranil za vsak posamezen obrok.
  • hitri in enostavni Zavedamo se sodobnega in hitrega načina življenja, ter vemo da nimate časa pol dneva preživeti v kuhinji. Zato smo naredili hitre (ampak zdrave) obroke, ki jih lahko pripravite vnaprej in so tudi prikladni za shranjevanje v posodicah, ter jih lahko zaužijete v službi, na poti, ali kjerkoli ste že.
  • jedilniki z GPS-om Ponavadi se največ časa izgubi za organizacijo in nakup živil. Pogosto se srečamo z jedilniki, ki vsebujejo egzotične sestavine, do katerih je težko priti. Zato smo se odločili, da naredimo enostavne jedilnike z sestavinami, ki jih vsi, več ali manj, imamo že doma. Za dodatno pomoč, pa smo vam priredili tudi nakupovalni listek, ki vsebuje pregled trgovin in izdelke, ki jih tam lahko kupite.

Za več informacij o jedilniku, kliknite TUKAJ