Zaradi hitrega tempa življenja težko najdemo čas za pripravo zdrave in hkrati tudi okusne lahke večerje, zato velikokrat posežemo po konzerviranih ali zamrznjenih živilih, obrokih tipa “pogrej in pojej“, picah, obilnih sendvičih, solatah ipd., ali pa se večerji morda raje kar odrečemo.

Vendar pa izpuščanje obrokov zagotovo ne sodi v pravila zdrave prehrane. Večerja je pomemben vsakodnevni obrok, hkrati pa je to tudi priložnost, da se vsa družina po napornem dnevu zbere za mizo.

Najbolje je, če količino in sestavo večerje prilagodimo posameznikovim potrebam. Fizično aktivni ljudje si za večerjo seveda ne bodo privoščili le lončka jogurta ali krožnik juhe. Prav tako pa večerja ne sme biti preobilna, saj se naš metabolizem po 19. uri upočasni, večerji pa navadno sledi sprostitev in počitek, za kar ne potrebujemo dodatne energije. Zato so lahke večerje odlična izbira.

Zvečer je dobro izbrati živila, ki ne bodo obremenjevala prebave in našega telesa na splošno. Obenem ni dobro pretiravati z ogljikovimi hidrati, ki nam prekomerno zvišujejo inzulin. Še posebej, če imaš težave z zdravjem ali prekomerno telesno težo.

Smiselno je imeti bolj beljakovinsko-zelenjavni ali maščobno-zelenjavni obrok.

Pomagaj si z našimi predlogi in svoj jedilnik obogati s hitro pripravljenimi večerjami, ki so hkrati tudi lahke, zdrave in okusne.

Bonus nasvet za vse, ki želijo izgubiti kak kilogram

Določena živila lahko pomagajo hitreje izgubiti odvečne kilograme, ker dalj časa nudijo občutek sitosti in zmanjšujejo željo po dodatni hrani. Nekatera celo pospešujejo metabolizem, zato poglej, kaj je smiselno uvrstiti na svoj jedilnik, če želiš v naslednjih mesecih odvreči kak kilogram.

1. Psilium

Psilium vsebuje zelo veliko netopnih vlaknin, ki v kontaktu z vodo nabreknejo in ustvarijo gel, ki nam pomaga pri zmanjševanju apetita, izboljša prebavo in očisti prebavni sistem. Ker psiliumove vlaknine tvorijo gel so dobra pomoč za tiste, ki želijo izgubit težo. Če ga zaužiješ skupaj z vodo pred obrokom, v želodcu se bo ustvaril občutek sitosti. Dodatno pa psilium znižuje tudi holesterol in krvni tlak. Psilium lahko uporabiš kot sestavino za svoje lahke večerje (npr za pripravo odličnega, lahkega pudinga).  Več si preberi TUKAJ

2. Zelena kava

Zelena kava dobiva vse več privržencev zaradi pozitivnih učinkov na moderne tegobe: prekomerna telesna teža, stres, pomanjkanje energije in staranje. Uživanje zelene, nepražene kave, ima več izredno blagodejnih vplivov na človeka. Vsebuje  klorogensku kislinu, ki pomaga topiti maščobe in preprečuje absorpcijo sladkorja v telesu. Več si preberi TUKAJ

3. Chia semena

Ker se chia semena v tekočini napihnejo, ne pomagajo samo k bolj urejeni prebavi, ampak tudi uspešno krotijo napade lakote in željo po vmesnih prigrizkih. Chia semena tudi pospešujejo absorbcijo in razgradnjo maščob, napolnjena z vodo pa olajšajo prebavo in povečajo absorbcijo hranil v črevesju. Namočena v vodo absorbirajo sedemkratno količino svoje teže, tako ustvarijo gel, ki v telesu napravi pregrado pred prebavnimi encimi v prebavnem traktu. Če uživaš chia semena, zato dalj časa občutiš sitost ter si tako olajšaš pot k izgubi kilogramov. Več si preberi TUKAJ

4. Eritritol

Eritritol je 100% naravno sladilo brez kalorij. Hkrati ima tudi glikemični indeks O, kar pomeni, da je primeren za vse diabetike in je odlična zamenjava za vsakdanji sladkor. Ljudje obožujejo eritritol že iz razloga, da vsebuje malo, oz. nič kalorij in je lahko zelo dober pomagač, ko smo na dieti in pazimo na prehrano. Ena izmed študij pa je tudi pokazala, da lahko eritritol vpliva na izločanje nekaterih hormonov, prav tako pa naj bi celo pripomogel pri upočasnjevanju izpraznjevanja želodca. Zato je odličen za pomoč pri nadzoru nad telesno težo. Več si preberi TUKAJ