Spet vas je zagrabilo v hrbtu. Posežete za protibolečinsko kremo/tableto, ki jo vedno imate pripravljeno v bližini, saj ste že navajeni hudih bolečin. Bolečine v hrbtu so zoprne. Tedaj, ko se pojavijo, so opravila, ki vam sicer ne predstavljajo nikakršne težave, skoraj neizvedljive. Šele tedaj se zavedamo koliko malo dajemo na svoje zdravje. Obljubimo si, da bomo več pozornosti namenili svojemu telesu in počutju, takoj ko bolečina preneha. Kaj se ponavadi zgodi? Ta moment ko se počutimo boljše, pozabimo na vse svoje obljube in gremo na stara pota…vse dokler nas spet ne zagrabi.

 

Kaj pa če bi temu naredili konec?

Si lahko zamislite življenje brez zoprne bolečine v hrbtu? Bi si želeli takšno življenje? Če so oba odgovora potrditvena, potem ste na pravemu mestu in berite še naprej, ker bomo odkrili glavne razloge zakaj prihaja do bolečin, ter kako se jih znebiti.

Bolečina v hrbtu sama po sebi ne pomeni resne nevarnosti za zdravje, kljub vsemu pa lahko močno vpliva na kakovost našega življenja. Ko pride do zmanjšane gibljivosti zaradi bolečine v hrbtu, običajno ne gre za mehansko poškodbo sklepov ali opornega tkiva, ampak za bolečino v mišicah, zaradi katere zmanjšamo svojo gibljivost, da je ne bi občutili. Če hrbtnih mišic ne uporabljamo in preveč počivamo, lahko to še poslabša težave. Zato je prvi razlog zakaj sploh pride do težav z hrbtom – premalo gibanja!

 

6 glavnih razlogov za nastajanje bolečine v hrbtu

1. Premalo gibanja

Ko se prenehamo gibati, mišice v hrbtu postanejo toge in šibke, njihovo delo pa prevzamejo druge mišice, zaradi česar hrbtenica ni več v ravnovesju. Ljudje, ki ostanejo aktivni v času, ko se spopadajo s težavami s hrbtom, navadno okrevajo hitreje in imajo manj bolečin.

 

2. Predolgo sedenje

Dolgotrajno sedenje je za mnoge postalo nuja, vendar je prav to tisto, ki bolečine v križu še okrepi. Med sedenjem se vrši pritisk na spodnja vretenca hrbtenice, kar vodi v togost tega dela telesa in posledično v bolečine. Zato si vzemite čas ter večkrat vstanite od mize, naredite nekaj korakov, tudi preprostih vaj. Krajše razgibavanje si privoščite na vsako uro sedenja.

 

3. Nepravilno dvigovanje bremen

Kadar predmete s tal dvigujete nepravilno, povečate možnost za bolečine v križu ali te še okrepite, prav tako lahko ob nepravilnem dvigovanju pride do trajnejših poškodb hrbtenice. Bremena vedno dvigajte iz čepečega položaja in sicer tako, da so kolena upognjena, stopala nekoliko obrnjena navzven, hrbet naj bo raven in zategnjen, trebušne mišice napete. Na takšen način se večina teže prenese na noge, trebušne mišice in roke, kar pomeni, da je v manjši meri obremenjen hrbet.

 

4. Slaba drža

Podobno, kot velja za predolgo sedenje, velja tudi za nepravilno držo. Tedaj, ko sedite ali stojite,  bodite pozorni na vzravnan hrbet in poravnana ramena. Slaba, nepravilna drža je namreč en najpogostejših krivcev za ponavljajoče se bolečine v hrbtu.

 

5. Dehidracija

Večinoma popijemo premalo vode. Zaužiti bi je morali vsaj 2 do 2,5 litra na dan, ob ustrezni mineralni oskrbi. Bolečine v hrbtu se namreč lahko pojavijo zaradi »tanjšanja« z vodo pomanjkljivo prepojenih medvretenčnih ploščic in posledično manjšanja medvretenčnega prostora, kar pa lahko vodi v zdrs medvretenčne ploščice, ukleščenje živčevja (ishias), spazma mišic itd.. Glavni vzrok bolečine v križu, vsaj v 80 odstotkih, je na tak način nastala mišična zategnjenost (spazem). Do vnetja, bolečin, oteklin in otrdelosti hrbtenice je le še korak.

Poskrbite za redno pitje kakovostne, čiste vode. Ker voda iz pipe, čeprav je užitna, ni vedno najboljša rešitev, poskrbite za čisto in bazično vodo, brez težkih kovin, bakterij. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

 

6. Vaše ležišče ni pravo

Na hrbet in njegovo zdravje znatno vpliva neprimerno ležišče, ki telesu ne nudi prave opore. V postelji vsako noč preživimo vsaj sedem ur, zato je pomembno, da telesu in hrbtenici nudi dovolj opore. V kolikor opažate, da je vaše ležišče premehko, dotrajano in zato na njem spite slabo, bi ga tudi v prid zdravi hrbtenici morali zamenjati z novim.

 

Kaj je naslednji korak?

Zdaj ko vemo razloge nastajanja bolečin v hrbtu, prišel je čas, da tudi ukrepamo. Zdravnik vam lahko predpiše protibolečinska zdravila, vi pa morate poskrbeti za močnejši hrbet. Cilj vsake vadbe, ki pomaga odpravljati bolečine v hrbtu, je krepitev mišic, ki podpirajo hrbet, izboljšanje gibljivosti in povečanje telesne vzdržljivosti.

Priporočamo hojo in plavanje, ker so nežne do naših sklepov in mišic, hkrati pa so odlične za krepitev hrbtnih mišic. Tudi če vas boli, bo aktivnost/vadba koristila, saj zvišuje raven endorfinov – naravnih sredstev proti bolečinam v telesu in hkrati znižuje nivo stresnega hormona kortizola. Krepi mišice in vezi. Pomaga ohranjati težo pod nadzorom – prevelika teža lahko poveča bolečino in obremenjenost. Vadba pomaga, da bolje zaspite in pomaga, da odmislite bolečino.

 

Katere vaje so najbolj primerne?

Bolečine v hrbtu mučijo več kot 80 procentov ljudi sodobnega sveta.  Ko se te enkrat pojavijo in jih uspemo nekako odpraviti, je ponovitev bolečin v hrbtu kar 60 odstotna. Zato se je bolečine v hrbtu, med katerimi so najpogostejše bolečine v križu, potrebno lotiti temeljito in celostno, kajti v večini primerov ne bodo zalegla le protibolečinska sredstva. Rešitev je v rednom izvajanju vaj, ki bodo poskrbele, da zakrčene in napete mišice sprostimo brez napora in bolečin, z vajami za moč pa jih okrepimo.

Pozabite na skrbi… za vas smo pripravili fantastično rešitev – program Vaje za zdravo telo!

Naš cilj je bil zelo jasen: ustvariti programa, ki je namenjen vsem, ki imate težave zaradi bolečin v križu, vratu, kolkih, kolenih, ramenskem obroču, komolcuzapestju ali želite samo preprečiti, da ne bi prišlo do teh težav.

Vse vaje so zasnovane tako, da podpirajo zdravje telesa in vam povrnejo vitalnost.

Vemo, da vam ni vseeno za svoje telo in počutje!

Zato vas vabimo, da naročite svoje Vaje za zdravo telo TUKAJ.

Se že veselimo vseh vaših povratnih informacij, ker vemo, da bodo spremembe več kot očitne.

Priskrbite svojemu telesu to, kar dejansko potrebuje!

In ne pozabite …

Leta so samo številka – kako se v svojem telesu počutite, je seveda odvisno le od vas. Ne morate biti del statistike!