Čisto vsaka čokolada je narejena iz kakavovih zrn.

Zanimivo je, da je kakav eno tistih živil, ki pomagajo pri hujšanju, saj vsebuje snovi, ki zavirajo apetit. Poleg tega ne vsebuje nobenih sladkorjev, samo maščobe, pa še njihov delež je v primerjavi z drugimi oreščki veliko nižji.

V kakavu najdemo dopamin in triptofan, ki spodbujata občutke zadovoljstva in sreče. Kakav vsebuje tudi majhne količine nevrotransmiterja anandamida, ki lahko spreminja raven dopamina v možganih. Zaradi anadamida (kakav je edina rastlina na svetu ki ga vsebuje) se počutimo bolj sproščene in umirjene. Ta učinkovina v kombinaciji z endorfinom in dopaminom ustvarja občutke vznesenosti, sreče in vzburjenja, zato kakav velja tudi za afrodiziak. Kakav lahko poviša nivo nekaterih živčnih prenašalcev, ki spodbujajo občutek dobrega počutja. Enaka možganska kemikalija, ki se sprosti, ko doživljamo močne občutke ljubezni – feniletilamin – se nahaja v čokoladi.
Z uživanjem čokolade povezujemo zelo pozitivna občutja in visoko ugodje. Prav kakavova zrna v njej so »kriva« za takojšnje izboljšanje razpoloženja po zaužitju. Vsebujejo namreč serotonin in triptofan – dva pomembna živčna prenašalca, ki odpravljata slabo voljo, občutja tesnobe in varujeta pred negativnimi učinki stresa.

Čokolada je res z polnim pravom naš košček sreče!

 

Energijska bomba

Kakav je kot superživilo poznan že tisočletja, saj je prava energijska bomba – povečuje vitalnost, poživlja in vsebuje ogromno antioksidantov, ti so pa nujni za izboljšanje delovanja imunskega sistema, zmanjšujejo stres, pripravijo telo na napore in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka ter bolezni srca in ožilja. Pomembno vplivajo na mladosten videz brez gub, razstrupljajo jetra in kri ter zmanjšujejo krvnega sladkorja in holesterola.

 

Kakav za zaščito srca in ožilja

Srčno-žilne bolezni ostajajo ubijalec številka ena na svetu. V zadnjih letih je bilo opravljenih veliko študij, ki so pokazale, da ima kakav pozitiven vpliv na srce in ožilje. Nekatere študije so pokazale, da kakav zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni za kar 77 odstotkov. Kakav ima namreč visoko vsebnost flavonoidov, predvsem epikatehina, ki izboljšuje sproščanje krvnih žil in s tem ugodno vpliva na srce in ožilje.

 

Študenti – pozor!

Če v svojo prehrano vključite več kakava, se bo to pozitivno poznalo na vašem kognitivnem zdravju. Kakav med drugim povečuje koncentracijo in zmožnost pomnjenja.

 

Kakav je pomemben vir mineralov

Kakav je bogat tudi z zelo pomembnimi minerali, ki srbijo za pravilno delovanje telesa. Eden od njih je magnezij. Pomanjkanje tega minerala povezujejo z nastankom srčno-žilnih bolezni. Magnezij v telesu sprosti vene in arterije ter s tem omogoči boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi.

V kakavovih zrnih se skriva tudi prava zakladnica železa, ki je sestavni del hemoglobina, ki je nujen za prenašanje kisika po krvi. Ko v krvi ni dovolj kisika, govorimo o slabokrvnosti. Prav tako je kakav bogat vir mangana, ki pomaga pri proizvodnji hemoglobina.

Krom je mineral v sledeh, ki pa ga mnogim primanjkuje. Pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi. Kakav je njegov odličen vir in s tem zelo dobrodošlo živilo za tiste, ki v telesu nimajo dovolj kroma.

Kakav je tudi izvrsten vir cinka, ki je ključen za pravilno delovanje imunskega sistema, jeter, spolnih žlez, trebušne slinavke in kože.

V kompleksu C-vitamina v kakavu se skriva tudi veliko bakra, ki pomembno vpliva na zdravje krvi in izboljšuje odpornost.

 

Ogromno vlaknin

Ena večjih prehranskih prednosti kakava je, da vsebuje ogromno vlaknin, ki so nujne za nastanek novih encimov. Ko kupujete temno čokolado, izberite tisto s kar najvišjo vsebnostjo kakava. Pozorni morate biti tudi na način obdelave kakava. Izbirajte kakav in njegove izdelke, ki so narejeni s postopkom hladnega stiskanja: toplota ne preseže 40 stopinj Celzija, pri tem pa se lahko ohrani hranilna vrednost kakava (antioksidanti, flavonoidi, minerali, teobromin …).

 

Kratek nasvet:

Ste vedeli, da mlečni izdelki preprečuje absorbcijo antioksidantov iz presnega kakava? Ko si boste pripravljali napitek s kakavom zato raje uporabite nemlečno mleko, na primer mandljevo, riževo ali kokosovo. Tako boste lažje izkoristili vse antioksidativne učinke kakava.

 

Kako vedeti kdaj je dovolj?

Dejstvo je, da se zelo težko zadržimo na samo eni kockici čokolade. Ali na samo enem kosu piškota ali peciva, še posebej če je čokoladni. Zmerno uživanje je velik test za marsikaterega posameznika in najbolj pogosto vprašanje ki ga dobimo je “Koliko hrane je potrebno zaužiti?”. 

Zelenjava, stročnice, pusto meso…vsa ta živila nas redko kdaj dovedejo do skušnjave, da počistimo krožnik in iščemo še… sladica od čokolade pa redko kdaj ostane na samo enemu kosu in velikokrat s krožnikom odpiramo hladilnik in iščemo še en “zadnji” kos.

Zato je v veliko pomoč personalizirani jedilnik, ki nam pomaga določiti pravilne količine. In ne samo to…

Edinstveni recepti, narejeni točno po vaši meri

Enostavni, hitri in zdravi obroki

Dostopne sestavine (brez egzotičnih in dragih sestavin)

Nasvet dneva za vsak dan

Najbolj precizen nakupovalni listek ( spisek trgovin in izdelkov, ki vam olajša delo v trgovini )

Ideje za naslednje samostalne obroke

Seznam makrohranil

Tabelo glikemičnega indeksa

Brezplačno svetovanje in usmerjanje v trajanju jedilnika

BONUS: 10 enkratnih receptov za zdrave sladice

Naš jedilnik se, poleg okusnih receptov,  res lahko pohvali z ogromno vsebine, ki je v veliko pomoč v samostojnem načrtovanju obrokov. Lahko izbirate med tedenskim ali mesečnim jedilnikom. Več informacij vas čaka TUKAJ. Veseli bomo tudi če se nam oglasite in nam zastavite kakršnokoli vprašanje. Pišete nam lahko na info@dansanfit.com